News

Cinci muncitori au murit pe un mare şantier din Germania. Schelele s-au prăbuşit, iar ei au căzut de la etajul opt

Un grav accident de muncă a avut loc luni dimineaţă pe un şantier din apropierea portului german Hamburg. Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa.
30.10.2023 | 14:13
Cinci muncitori au murit pe un mare santier din Germania Schelele sau prabusit iar ei au cazut de la etajul opt
Imagine de pe şantierul din Hamburg Foto: telegraaf.nl
ADVERTISEMENT

Cinci muncitori au murit după ce schelele s-au prăbușit pe un șantier important din Hamburg, un oraș-port din nordul Germaniei, și mai multe persoane sunt date dispărute, a declarat luni un purtător de cuvânt al pompierilor.

HafenCity este cel mai mare proiect european de dezvoltare urbană

Cauzele accidentului nu sunt încă cunoscute, a adăugat el. „Mai multe persoane sunt îngropate sub mormanul de schele și sunt date dispărute”, a mai spus purtătorul de cuvânt. La sol sunt aproximativ 70 de membri ai echipelor de salvare.

ADVERTISEMENT

Accidentul s-a petrecut în HafenCity, zona unui proiect major de reamenajare a fostei părți a Portului Hamburg. Potrivit popularului cotidian Bild, schelele s-au prăbușit la Westfield Hamburg-Überseequartier, un nou complex de afaceri, rezidențial și de agrement, care va include și un nou terminal pentru nave de croazieră.

Muncitorii care au murit construiau un puț de lift atunci când schela s-a prăbușit, zdrobind cel puțin opt muncitori, potrivit AFP. Întreaga zonă în care lucrau aproximativ 700 de muncitori a fost evacuată.

ADVERTISEMENT

Accidentul s-a produs în jurul orei locale 9.10 (ora 10.10, ora României), când schelele dintr-un puț în construcție s-au prăbușit pe mai multe etaje, îngropând sub ele cel puțin opt muncitori, dar în momentul de faţă nu este clar câți muncitori se aflau pe schelă în momentul prăbușirii.

“O operaţiune tehnică de salvare, foarte dificilă, este derulată de către departamentul de pompieri, care încearcă să ajungă la muncitorii îngropați”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Philipp Baumann, pentru Bild.

ADVERTISEMENT

HafenCity este cel mai mare proiect de dezvoltare urbană în interiorul orașului din Europa, ca model pentru noul oraș european durabil pe apă. Întreaga zonă este ridicată la aproximativ 8-9 m deasupra nivelului mării, prevenind astfel riscul de inundaţii.

Un total de aproximativ 2,5 milioane m² de suprafață brută (GFA) vor fi nou construite deasupra solului și vor fi create peste 7.500 de apartamente pentru aproximativ 15.000 de persoane, zone de servicii cu până la 45.000 de locuri de muncă, arată dezvoltatorul proiectului.

ADVERTISEMENT

Proiectul, dezvoltat direct pe râul Elba, a fost inițiat la începutul anilor 1990 de primarul de atunci al oraşului, Henning Voscherau (SPD) și, potrivit HafenCity Hamburg GmbH, se întinde pe o suprafață de aproximativ 157 de hectare.

ADVERTISEMENT