News

Cât câștigă un muncitor pe șantier în România. Salariul e mai mare decât ar crede mulți

Într-o lume în care tot mai puțini oameni au școală, meseriile ”de jos” sunt răsplătite, paradoxal, mai bine ca unele pentru intelectuali.
24.08.2023 | 08:27
Cat castiga un muncitor pe santier in Romania Salariul e mai mare decat ar crede multi
Cât câștigă un muncitor pe șantier în România. Salariul e mai mare decât ar crede mulți. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Este și cazul muncitorilor de pe șantier, care alături de fierari, tâmplari sau dulgheri, au salarii mult mai mari decât au mulți români care și-au pierdut ani din viață pentru a termina o facultate. Meserii care nu necesită mai mult de 8 clase, sau nici atât, dar care sunt plătite cu mii de lei.

Cât câștigă un muncitor pe șantier în România

De exemplu, potrivit Adevărul, meseria de fierar, plătit la kilogramul de fier beton lucrat, poate să câștige și 9.000 de lei net, așa cum o face și un muncitor de pe șantier care lucrează doar pentru fundația unei clădiri. Există un mare deficit de forță de muncă în țara noastră, astfel că salariile au crescut enorm, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Dulgherii și zugravii, alături de cei care montează gresie și faianță pot să ducă acasă cel puțin 7.000 de lei, iar dacă lucrează pe cont propriu ajung să câștige și mai mult. Ce-i drept, tot mai mulți astfel de muncitori pleacă în străinătate, astfel că patronii din țara noastră se reorientează spre muncitori din Asia.

”Salariul minim în domeniu este 4.000 de lei, un tehnician profesionist ajunge să câștige și 7.000 de lei net. Mese la prânz, nu plătesc asta – au ajuns să câștige mai bine decât inginerii – am ingineri care câștigă 4.000 de lei net, un montator de tâmplărie ajunge să câștige 7.000-8.000 de lei net – 8 clase sunt suficiente, să scrie, să citească, mai sunt și care au diplome”, a explicat Ionuț Dincă, managerul unei companii din domeniu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, guvernul ar putea mări salariul acestor muncitori de la un minim de 4.000 de lei la 4.500 de lei brut, cu toate că țara noastră pare să aibă mari probleme din cauza deficitului bugetar. Sursele PNL anunță, totuși, că liberalii nu mai sunt dispuși să susțină astfel de măsuri care ar adânci și mai mult deficitul și care ar duce țara noastră spre colaps.

”În cazul salariului din construcții, degeaba îi crești de la 4.000 la 4.500 de lei, dacă tu îi bagi contribuția de sănătate. Pentru că tu îi dai banii ăia nu ca să aibă în plus, ci ca să plătească contribuția la sănătate. E un artificiu”, a explicat un lider PNL pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, peste 5.5 milioane de români au plecat la muncă în Vest, iar acum a venit vremea cetățenilor din Nepal, India sau Vietnam să fie atrași de visul românesc, sau cel puțin de oportunitatea de a câștiga mai mult de 100 de dolari pe lună, cât ar face-o la ei acasa.

Cancan scria anul trecut de cazul unei firme din Cluj-Napoca, care a angajat peste 100 de astfel de vietnamezi în construcții. ”Am adus primul grup de muncitori vietnamezi, aproximativ 50, în urmă cu 3 ani.

ADVERTISEMENT

Nu găseam nicicum forță de muncă aici și nici acum nu găsim. Am luat legătura cu o agenție de recrutare direct din Vietnam, au mers acolo și reprezentanți ai noștri și am făcut selecția”, declara patronul firmei, Adrian Kun.

În firma românească, un muncitor din Vietnam câștigă aproximativ 560 de dolari pe lună, adică de 3-4 mai mult decât o făcea în țara natală. Potrivit patronului Adrian Kun, românii sunt pretențioși și ar refuza acest loc de muncă și pentru 1.000 de dolari. În aceste condiții, forța de muncă ieftină din Asia pare soluția.

ADVERTISEMENT