News

Marcel Ciolacu, prima reacţie după explozia de pe şantierul Autostrăzii Moldovei: “A fost un accident de muncă”

Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri o primă reacţie legată de explozia de la Călimeşti, în urma căreia patru muncitori au murit, iar cinci au fost răniţi.
22.09.2023 | 18:06
Marcel Ciolacu prima reactie dupa explozia de pe santierul Autostrazii Moldovei A fost un accident de munca
Explozia de pe şantierul Autostrăzii Moldovei a curmat patru vieţi Foto Hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aflat la Buzău la sfârşitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu a susţinut vineri o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost rugat să comenteze tragedia din Vrancea, unde patru oameni au murit și cinci au fost răniți după o explozie produsă pe şantierul Autostrăzii Moldovei.

CNAIR şi Transgaz se contrazic în continuare

Şeful Guvernului s-a abţinut să dea verdicte, argumentând că este un accident de muncă, iar procuratura a intrat pe fir în acest caz, urmând ca în cel mai scurt timp să fie întocmit un raport al celor întâmplate.

ADVERTISEMENT

“Este un accident de muncă. A intrat procuratura. Toată lumea face o anchetă amplă şi aşteptăm raportul foarte clar. Multe firme au cu statul român. Repet, este un accident de muncă. Sunt ferm convins că Ministerul Transporturilor a stat de vorbă, fiindcă sunt încă sub contract, dar să aşteptăm răspunsul de la autorităţi şi ancheta propriu-zisă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Totuşi, premierul a ridicat apoi problema proiectării autostrăzii pe deasupra unei conducte atât de importante cum este aceea care a fost spartă miercuri noaptea şi care a provocat explzia catastrofală.

ADVERTISEMENT

“Haideţi să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat. Eu aş pleca de la proiectare. Deci s-a proiectat peste magistrala de gaze a lui Transgaz, de când ştiţi că aveau loc şi înlocuiri ale magistralei.

Nu este singurul loc unde se întâmplă aşa ceva. Haideţi să aşteptăm ancheta şi sunt ferm convins că vom afla cu toţii adevărul. Oricum condoleanţe familiilor şi e un moment neplăcut”, a mai spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Anterior, în cursul zilei de joi, reprezentanţii Transgaz tranmiseseră că incidentul a avut loc din cauza faptului că execuntantul lucrărilor nu a respectat prevederile avizului de amplasament. În plus, a tranmis că acesta nu deţine “avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”.

Pe de altă parte, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a precizat că documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire pe şantierul lotului 1 al Autostrăzii Focşani-Bacău, unde a avut loc explozia, a fost realizată pe baza tuturor avizelor necesare, obţinute inclusiv de la Transgaz.

ADVERTISEMENT

“Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentaţia Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada. Din informaţiile pe care le avem pânâ la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a reţelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătăţire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”, a transmis CNAIR.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată