Cinci ponturi pentru a proteja florile de îngheț în sezonul rece. Nu ai nevoie de un grădinar experimentat, ci doar de puțină răbdare și câteva produse pe care le găsești, cu siguranță, cu lejeritate în gospodărie.
Cinci sfaturi pentru a feri florile de îngheț pe timp de iarnă. De acum înainte nu vei mai apela la specialiștii în domeniu. Strategiile de supraviețuire sunt extrem de simple și la îndemâna tuturor iubitorilor de plante.
Unul dintre cele mai importante sfaturi este apărarea în mod corespunzător. Asta înseamnă că toate răsadurile care stau în curte, în aer, trebuie să fie udate frecvent ca pământul să nu înghețe. E nevoie în permanență de un strat umed.
Acesta are capacitatea de a menține căldura o perioadă mai lungă. Cu toate acestea e bine să evitați udarea excesivă pentru că rădăcinile îmbibate în apă pot îngheța mult mai repede decât tulpina și frunzele de la suprafață.
Al doilea pont ne spune să acoperim solul cu paie sau mulci (frunze, rumeguș etc) pentru a păstra căldura la interior, dar și pentru a izola rădăcinile de temperaturile extreme. Procedeul are rolul de izolator natural pentru că reduce fluctuațiile de temperatură.
Al treilea sfat este folosirea agrotextilelor care sunt materiale ușoare și permeabile la apă. Ele pot fi folosite pentru a acoperi plantele din curte, mai ales în timpul nopților reci. În plus, acestea permit trecerea luminii și a apei.
De asemenea, agrotextilele oferă o barieră împotriva vântului și a temperaturilor scăzute care sunt atinse în sezonul rece. Husele de protecție se încadrează perfect la al patrulea pont pentru a feri florile de îngheț.
Cu ajutorul lor se acoperă plantele mai delicate, care au tendința să se rupă mai ușor. Mai mult, aceste huse pot fi instalate peste rame de susținere pentru că reprezintă o barieră fizică împotriva temperaturilor scăzute și a vântului.
Al cincilea sfat este folosit în general în cazul plantelor perne, printre care se află și trandafirii. Florile trebuie aduse la sol pentru sezonul rece, adică procesul presupune să le îngenunchezi la sol și să le acoperi cu un strat de pământ și mulci.
În felul acesta sunt protejate rădăcinile, dar și coroanele, mai ales dacă temperaturile sunt foarte mici. În aceeași notă, grădinarii ne transmit că nu este bine să protejăm plantele de îngheț prea devreme, ci numai când vremea este foarte capricioasă.