Qasem Soleimani a fost ucis în urmă cu exact patru ani pe aeroportul internațional din Bagdad de un atac aerian american ordonat de președintele de la acea vreme, Donald Trump. Soleimani era privit ca un erou în Iran – curajos, carismatic și iubit de trupe.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a numit cândva “martir viu al revoluției”. Dar Statele Unite îl vedeau pe înaltul general al Iranului ca pe un ucigaș nemilos, scrie CNN.
Unul dintre cei mai puternici oameni din Iran, Qasem Soleimani a fost o figură extrem de controversată. El a fost șeful Forței Quds a Gardienilor Revoluției, o unitate de elită care se ocupă de operațiunile de peste hotare ale Iranului, considerată o organizație teroristă străină de către SUA.
După ce și-a început cariera militară în prima linie în războiul dintre Iran și Irak la începutul anilor 1980, Soleimani a devenit o figură indispensabilă în Iran, jucând un rol esențial în răspândirea influenței sale în Orientul Mijlociu.
“A fost în luptă toată viața lui. Soldații săi îl iubesc. Este un tip liniștit și carismatic, un geniu strategic și un operator tactic”, a declarat generalul-locotenent Mark Hertling, analist în domeniul securității naționale, al informațiilor și al terorismului. “Acestea sunt genul de lucruri care, privindu-le din perspectiva inamicului, vor crea multă anxietate în această parte a lumii.”
Pentagonul afirmă că Soleimani și trupele sale au fost “responsabili de moartea a sute de membri ai serviciilor americane și ai coaliției și de rănirea altor mii”.
Cunoscut drept “comandantul din umbră” al Iranului, Soleimani – care conducea Forța Quds din 1998 – a fost creierul operațiunilor militare iraniene din Irak și Siria.
Oficialii americani cred că, în timpul războiului din Irak, unitățile lui Soleimani au fost cele care au furnizat insurgenților irakieni bombe special concepute pentru a penetra blindajele, o armă mortală împotriva forțelor americane – o afirmație negată de Iran.
În timpul războiului împotriva ISIS, Soleimani a fost, de asemenea, deseori raportat ca fiind pe câmpurile de luptă din Irak, strecurându-se în și din țară pentru a ajuta forțele irakiene șiite să lupte cu militanții extremiști. De asemenea, Forța Quds a lui Soleimani a făcut ravagii mult dincolo de Orientul Mijlociu.
Oficiali ai Trezoreriei americane susțin că Soleimani a fost implicat într-un complot notoriu pe teritoriul american, supervizând ofițeri ai Forței Quds care, în 2011, au încercat și nu au reușit să îl asasineze pe ambasadorul Arabiei Saudite în Statele Unite, Adel Al-Jubeir, în luxosul Cafe Milano din Washington.
Într-o declarație după uciderea lui Soleimani, Departamentul Apărării a afirmat că generalul “a dezvoltat în mod activ planuri de atac împotriva diplomaților și membrilor serviciilor americane în Irak și în întreaga regiune”.
Instituția l-a acuzat pe generalul iranian că a orchestrat atacuri asupra bazelor coaliției din Irak în ultimele luni, inclusiv un atac pe 27 decembrie 2019 care a culminat cu moartea unui contractor american și a personalului irakian.
În aceeași zi cu Soleimani a fost ucis Abu Mahdi al-Muhandis, adjunctul șefului forțelor de mobilizare populară irakiene (PMF), susținute de Iran. Susținătorii și membrii PMF au încercat să ia cu asalt ambasada SUA din Bagdad într-un incident separat. Potrivit Pentagonului, Soleimani a aprobat, de asemenea, acel atac.