News

Moartea misterioasă a liderului ISIS: Al-Qurayshi, ucis de rivali în Siria

ISIS a anunțat că liderul său puțin cunoscut, Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurayshi, a fost asasinat în nord-vestul Siriei.
03.08.2023 | 23:54
Moartea misterioasa a liderului ISIS AlQurayshi ucis de rivali in Siria
Lider puțin cunoscut al ISIS, al-Qurayshi, asasinat de membrii rivali în Siria. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Membrii ISIS au anunțat, joi, 3 august, moartea liderului său puțin cunoscut, Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurayshi. Acesta conducea organizația extremistă din noiembrie. Mercenarii nu au precizat ziua în care liderul lor a fost asasinat.

ISIS anunță moartea liderului său

Al-Qurayshi este al patrulea lider al Isis care a fost ucis de când gruparea a fost fondată de militantul irakian Abu Bakr al-Baghdadi și a declarat un califat în mari părți din Siria și Irak în iunie 2014, înainte de a fi înfrântă ani mai târziu.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Isis, Abu Huthaifa al-Ansari, a declarat într-un mesaj audio că al-Qurayshi “a fost asasinat” în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli. El a adăugat că al-Qurayshi a fost ucis de membri ai Hayat Tahrir al-Sham din Siria când au încercat să-l rețină în provincia Idlib.

“S-a luptat cu ei până când a cedat în urma rănilor sale”, a spus al-Ansari despre al-Qurayshi, adăugând că gruparea legată de al-Qaida a reținut unii membri Isis care se aflau cu liderul decedat, inclusiv Abu Omar al-Muhajir, un alt purtător de cuvânt, și că aceștia sunt încă reținuți.

ADVERTISEMENT

În aprilie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că agenți ai serviciilor de informații turcești l-au ucis pe al-Qurayshi în nordul Siriei.  Isis a negat acest fapt. Fondatorul Isis al-Baghdadi a fost ucis într-un raid al trupelor americane în nord-vestul Siriei în octombrie 2019.

Liderul grupării după aceea, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a fost de asemenea ucis într-un raid american în februarie 2022, în nord-vestul Siriei. Succesorul său a fost ucis în sudul Siriei mai târziu în același an.

ADVERTISEMENT

Al-Qaida continuă să reprezinte o amenințare

Al-Qaida este o organizație teroristă de extremă violență, cu sediul în Orientul Mijlociu, cunoscută pentru activitățile sale de terorism la nivel internațional. Fondată în 1988 de către Osama bin Laden, cu sprijinul altor lideri militanți musulmani, gruparea și-a câștigat faima în principal prin atentatele sale spectaculoase și sângeroase, care au avut un impact devastator asupra comunității internaționale și au schimbat modul în care lumea percepe amenințările teroriste.

Filosofia și obiectivele Al-Qaida se bazează pe interpretări radicale ale Islamului, care încurajează lupta împotriva “dușmanilor Islamului” și a regimurilor pe care le consideră corupte sau nelegitime. Printre principalele lor obiective se numără retragerea forțelor străine din teritoriile musulmane, în special din Arabia Saudită, și răsturnarea guvernelor occidentale considerate ostile față de musulmani.

ADVERTISEMENT

Al-Qaida a fost responsabilă pentru mai multe atentate teroriste notorii, inclusiv atacurile asupra ambasadelor americane din Kenya și Tanzania în 1998, precum și atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, cunoscute sub numele de 9/11, în care au fost implicate patru avioane deturnate, provocând moartea a aproape 3.000 de persoane. Aceste evenimente au generat o mobilizare masivă a comunității internaționale împotriva terorismului și au dus la o creștere semnificativă a eforturilor de combatere a acestei organizații periculoase.

Mai mulți lideri au fost uciși

De-a lungul timpului, Al-Qaida și-a extins operațiunile și a format ramuri sau alianțe cu alte grupări teroriste, cum ar fi Al-Qieda în Peninsula Arabică (AQAP) și Al-Shabaab din Somalia. Cu toate acestea, în ultimii ani, au fost slăbite de eforturile militare globale, iar conducerea lor a fost afectată de eliminarea unor lideri cheie, inclusiv a lui Osama bin Laden, ucis de forțele speciale americane în 2011 în Pakistan.

Cu toate acestea, Al-Qaida continuă să reprezinte o amenințare persistentă la nivel mondial, deoarece și-a adaptat tacticile și s-a orientat către utilizarea mijloacelor de propagandă online pentru a radicaliza și recruta noi membri în rândurile sale. Lupta împotriva terorismului și combaterea influenței Al-Qaida rămân o preocupare majoră pentru comunitatea internațională, iar cooperarea globală în acest sens este esențială pentru contracararea amenințărilor teroriste.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Cea mai frumoasă româncă! Unica fiică a lui Ion Ţiriac a uimit din...
Cea mai frumoasă româncă! Unica fiică a lui Ion Ţiriac a uimit din nou: Visele au devenit mai mari!
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”