News

Ayatollahul Khamenei susține că Iranul nu-și dorește arme nucleare, datorită credințelor religioase. „Altfel Occidentul nu ar fi putut să ne oprească”

Ayatollahul Khamenei a susținut că Occidentul nu ar putea opri Iranul în a dezvolta arme nucleare, dacă Teheranul și-ar dori acest lucru
11.06.2023 | 14:56
Ayatollahul Khamenei sustine ca Iranul nusi doreste arme nucleare datorita credintelor religioase Altfel Occidentul nu ar fi putut sa ne opreasca
Ayatollahul Khamenei spune că Iranul nu-și dorește arme nucleare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-o serie de declarații făcute duminică, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, a precizat că acuzațiile cum că Teheranul urmărește să se înarmeze cu arme nucleare sunt false, precizând că nu urmărește acest lucru. Khamenei a spus că, dacă Iranul ar urmări acest lucru, Occidentul nu l-ar putea împiedica.

Khamenei susține că Iranul nu-și dorește arme nucleare

Occidentul nu poate împiedica Iranul să construiască arme nucleare dacă Teheranul dorește să continue un program de înarmare nucleară, a declarat duminică liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Aceste noi declarații vin pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de programul nuclear avansat al Teheranului.

ADVERTISEMENT

“Discuțiile despre armele nucleare ale Teheranului sunt o minciună și ei (Occidentul) știu acest lucru. Noi nu dorim arme nucleare pe baza convingerilor noastre religioase. În caz contrar, nu ar fi fost capabili să o oprească”, a declarat Khamenei, potrivit presei de stat, citată de Reuters.

Totuși, într-o declarație importantă, liderul suprem al Iranului a precizat că încă este în favoarea acordului nuclear, semnat în timpul administrației Obama, subliniind însă că infrastructura programului nuclear trebuie să rămână intactă.

ADVERTISEMENT

Aceste precizări vin în contextul în care Teheranul și Washingtonul se află în impas în ceea ce privește relansarea unui pact nuclear din 2015. Luni de discuții indirecte între Teheran și Washington pentru salvarea acordului nuclear cu șase mari puteri au intrat în impas din septembrie, ambele părți acuzându-se reciproc că au făcut cereri nerezonabile.

Aprobarea rezervată a ayatollahului Ali Khamenei vine la câteva zile după ce atât Teheranul, cât și Washingtonul au negat un raport potrivit căruia se apropiau de un acord interimar în baza căruia Teheranul își va reduce programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni.

ADVERTISEMENT

“Nu este nimic în neregulă cu acordul (cu Occidentul), dar infrastructura industriei noastre nucleare nu ar trebui să fie atinsă”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, potrivit presei de stat.

Revenirea la acordul nuclear

În 2019, Iranul a început să încalce termenii acordului, ca răspuns la retragerea SUA în 2018, sub conducerea președintelui de atunci Donald Trump. Acordul din 2015 a limitat activitatea de îmbogățire a uraniului din Iran pentru a face mai dificilă dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

ADVERTISEMENT

În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a ieșit din pact și a reimpus sancțiuni care au paralizat economia iraniană, ceea ce a determinat Teheranul să depășească treptat cu mult restricțiile nucleare ale acordului și a reaprins temerile SUA, ale Europei și ale Israelului că Iranul ar putea căuta o bombă atomică.

Făcând ecoul poziției oficiale a Iranului de ani de zile, Khamenei a declarat că Republica Islamică nu a căutat niciodată să construiască o bombă nucleară.

Khamenei, care are ultimul cuvânt de spus în toate problemele de stat, cum ar fi programul nuclear iranian, a declarat că autoritățile nucleare ale țării ar trebui să continue să colaboreze cu organismul de supraveghere nucleară al ONU “în cadrul garanțiilor”.

Luna trecută, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a raportat progrese limitate în ceea ce privește problemele disputate cu Iranul, inclusiv reinstalarea unor echipamente de monitorizare instalate inițial în cadrul pactului din 2015, pe care Teheranul a ordonat să fie îndepărtate anul trecut.

În trecut, oficialii iranieni au precizat că Teheranul ar putea dezvolta arme nucleare în doar câteva zile, dar că nu există o decizie în acest sens.

ADVERTISEMENT