News

Cine a fost liderul al-Qaida ucis de o dronă americană. Ayman al-Zawahiri a ajutat la plănuirea celor mai mortale atacuri

Ayman al-Zawahiri, liderul suprem al-Qaida, adjunctul și succesorul lui Osama bin Laden, a fost ucis în urma unui atac american cu dronă în Afganistan.
03.08.2022 | 16:40
Cine a fost liderul alQaida ucis de o drona americana Ayman alZawahiri a ajutat la planuirea celor mai mortale atacuri
Ayman al-Zawahiri a fost adjunctul și succesorul lui Osama bin Laden Foto: The Guardian
ADVERTISEMENT

Drona l-a prins în sfârșit pe Zawahiri, așezat pe un balcon în inima Kabulului, la mare distanță de văile și platourile Afganistanului, de unde ajutase la conducerea unei generații de jihadiști la nivel mondial și la plănuirea unei serii de atacuri teroriste care au definit istoria modernă.

Cine a fost Ayman al-Zawahiri, liderul al-Qaida ucis de o dronă americană

Drumul lui al-Zawahiri de la revoluționarul provocator la cel mai vânat om din lume a urmărit vag ascensiunea și căderea predecesorului său, Osama bin Laden.

ADVERTISEMENT

Galvanizați de mânia față de tratamentul musulmanilor din Israel/Palestina și din Afganistan, bărbații formaseră un parteneriat la mijlocul anilor 1990, ademenind jihadiștii de pe tot globul pentru a construi o amenințare puternică și durabilă pentru ordinea occidentală.

La fiecare cotitură din destinul al-Qaida, al-Zawahiri a fost o figură centrală. El a fost omul de la logistică la întâlnirile de planificare a atacurilor din 11 septembrie, a avut o implicare și mai profundă în atacurile cu bombă din Tanzania din 1998, atacul asupra navei de război USS Cole doi ani mai târziu și atacurile cu bombă din trenul de la Madrid din 2004.

ADVERTISEMENT

Până când trupele americane l-au ucis pe Osama bin Laden într-o vilă din centrul Pakistanului, în 2011, al-Zawahiri a fost poate cea mai semnificativă figură operațională din organizația teroristă – dar, pe măsură ce al-Qaida s-a luptat ulterior pentru relevanță fără fondatorul său carismatic în cadrul cauzei jihadiste mai largi, al-Zawahiri a contat mai puțin.

Legăturile lui cu radicalismul islamic fuseseră mai strânse decât ale șefului său. Viziunea lui al-Zawahiri asupra lumii a fost perfecționată la sfârșitul anilor ’70 în Cairo, unde, în calitate de fiu al unui medic și savant, a îmbrățișat cauza palestiniană și a ajutat la formarea organizației Jihad Islamic, care l-a asasinat pe președintele Egiptului Anwar Sadat.

ADVERTISEMENT

A fost expus pentru prima dată lumii dintr-o cușcă dintr-o sală de judecată din Cairo, unde și-a proclamat convingerile dure cu gest care avea să devină familiar decenii mai târziu. Al-Zawahiri studiase Frăția Musulmană și citise învățăturile incendiare ale lui Sayyid Qutb, ale cărui cărți au creat un cadru ideologic pentru ceea ce mai târziu avea să devină jihadul global.

Al-Zawahiri provenea dintr-o familie de intelectuali egipteni

Viitorul jihadist era în contradicție cu familia sa de intelectuali egipteni. Unul dintre bunicii săi a fost Marele Imam al-Azhar – cea mai înaltă instituție din islamul sunnit, iar unchiul bunicului său a fost secretar fondator al Ligii Arabe. În alte circumstanțe, al-Zawahiri ar fi putut ajunge la guvernare.

ADVERTISEMENT

Dar nu a avut rezerve în a se rupe de trecut și a se alinia în spatele unui saudit cu o viață foarte diferită. Deși Bin Laden provenea dintr-o familie cu bani, fusese crescut în Jeddah într-o manieră relativ liberală, iar al-Zawahiri deținuse mai mult statut și influență.

Cu toate acestea, ucenicul egiptean l-a urmat pe maestrul saudit din lumea arabă până în regiunea Afganistan/Pakistan fără niciun regret. S-a căsătorit cu o femeie paștun și s-a integrat cu ușurință.

El s-a împrietenit cu gazdele sale și s-a stabilit ca o autoritate în cadrul al-Qaida din primele luni până în ziua morții sale. Moartea lui Bin Laden a avut totuși un impact. Scoaterea unei figuri de o asemenea proeminență și carismă a creat un gol pe care al-Zawahiri nu l-a putut umple niciodată.

Al-Zawahiri a încercat fără succes să revitalizeze al-Qaida

În timp ce a rămas hotărât să răspândească tentaculele grupului în întreaga lume, au apărut și alte obstacole.

Primăvara arabă a fost primul dintre ele – un fenomen care a demonstrat că revoltele populare, nu doar jihadul islamic militant, ar putea răsturna chiar regimurile arabe pe care Zawahiri le disprețuia.

Apoi a venit Statul Islamic, un rival în spațiul jihadist global, care a luat din oxigenul al-Qaida.

Al-Zawahiri a făcut un pas în spate, incapabil să reproducă atacurile care au consacrat numele al-Qaida în infamie. După 65 de de ani, sănătatea lui al-Zawahiri s-a deteriorat. Chinuit de probleme cu rinichii, s-a relatat de mai multe ori că a murit.

În schimb, el încerca să revitalizeze al-Qaida după haosul din ultimii 10 ani și, în cele din urmă, să-și afirme prezența ca lider. Deși acel moment nu a venit niciodată, specialiștii în contraterorism au petrecut mai mult timp studiind comunicatele și planurile sale decât au făcut-o cu orice alt jihadist în ultimii ani.

Preluarea Kabulului de către talibani ar fi putut fi șansa de care avea nevoie. Înapoi în sânul grupului care îl găzduise de la mijlocul anilor 1990, al-Zawahiri s-a simțit suficient de în siguranță pentru a-și muta familia în vila unui lider taliban de rang înalt.

Aici petrecea timp privind cerul nopții de pe balcon, în mijlocul unui oraș pe care râvnea de mult să-l controleze, departe de munții și peșterile care îi fuseseră casă în timp ce lumea îl căuta.

Dar, în cele din urmă, Ayman al-Zawahir nu a mai avut unde să fugă.

„S-a făcut dreptate și acest lider terorist nu mai este”, a anunțat luni președintele american Joe Biden într-un discurs televizat în direct de la Casa Albă. „Oamenii din întreaga lume nu mai trebuie să se teamă de ucigașul vicios și înverșunat.”

ADVERTISEMENT
Tags: