News

Ayman al-Zawahiri, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, ucis de SUA. Joe Biden: ”S-a făcut dreptate şi acest terorist nu mai este”

Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat uciderea liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001. ”S-a făcut dreptate şi acest terorist nu mai este”, a spus șeful de la Casa Albă.
02.08.2022 | 07:04
Ayman alZawahiri creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 ucis de SUA Joe Biden Sa facut dreptate si acest terorist nu mai este
Joe Biden a confirmat eliminarea liderului Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri. Sursa foto: colaj Fanatik / bbc.com
ADVERTISEMENT

După mai bine de două decenii de la sângeroasele atentate de la World Trade Center, soldate cu aproape 3.000 de morți, liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a fost eliminat.

Joe Biden a confirmat eliminarea liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri: ”S-a făcut dreptate şi acest terorist nu mai este”

Într-o conferință de presă televizată, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat luni moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost ucis în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în Afganistan, într-un atac cu dronă, notează The Guardian.

Liderul de la Washington a descris moartea lui al-Zawahiri, care a fost mâna dreaptă și ulterior succesorul lui Osama Bin Laden, drept o lovitură majoră pentru rețeaua teroristă aflată în spatele atacurilor din 11 septembrie 2001.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ayman al-Zawahiri este considerat de americani ”creierul” atentatelor din urmă cu aproape 21 de ani, care au făcut aproape 3.000 de morţi în SUA.

Acesta a preluat conducerea organizaţiei teroriste după moartea lui Osama bin Laden în 2011, eliminat de un comando american în Pakistan.

ADVERTISEMENT

”La ordinul meu, Statele Unite au efectuat cu succes un raid aerian în Kabul, Afganistan, omorându-l pe emirul reţelei Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri. Al-Zawahiri a fost alături de Osama ben Laden, a fost numărul doi după el în ierarhia reţelei în momentul atacurilor din 11 septembrie, a fost implicat profund în planificarea atacurilor din 11 septembrie, a fost unul dintre responsabilii pentru atacurile în care au fost ucişi 2.977 de oameni pe teritoriul american.

A fost câteva decenii organizatorul unor atacuri împotriva cetăţenilor americani, inclusiv al atacului asupra navei militare USS Cole în anul 2000, în care au fost ucişi 17 membri ai Forţelor Navale, iar zeci au fost răniţi.

ADVERTISEMENT

A avut un rol-cheie în atentatele comise la ambasadele SUA din Kenya şi Tanzania, omorând 224 de oameni şi rănind alţi peste 4.500. Acum s-a făcut dreptate și acest terorist nu mai este”, a declarat Joe Biden.

Unde se afla Ayman al-Zawahiri

Al-Zawahiri, unul dintre cei mai căutați teroriști din lume, locuia, alături de familia sa, într-o casă considerată a fi sigură în centrul orașului Kabul, potrivit oficialilor Casei Albe.

El a fost văzut pe un balcon de nenumărate rânduri de-a lungul mai multor luni și a continuat să apară în videoclipuri de propagandă Al-Qaida.

Serviciile de informații americane i-au localizat familia lui al-Zawahiri încă de la începutul acestui an, a spus Biden. Liderul SUA a mai precizat că niciun civil sau membru al familiei lui Al-Zawahiri nu a fost ucis în atac.

Reamintim că Departamentul de Stat de la Washington pusese o recompensă de până la 25.000.000 de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea liderului Al-Qaida.

ADVERTISEMENT