News

11 ani de la uciderea lui Osama bin Laden. Cum a ajuns să fie cel mai vânat terorist din toate timpurile

Osama bin Laden a fost ucis de către militari americani în urmă cu 11 ani, în noaptea de 2 mai 2011. FANATIK îți prezintă istoricul liderului al-Qaeda și cum a ajuns să fie prins.
02.05.2022 | 06:35
11 ani de la uciderea lui Osama bin Laden Cum a ajuns sa fie cel mai vanat terorist din toate timpurile
Osama bin Laden a fost ucis în noaptea de 2 mai 2011. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

11 ani de la uciderea lui Osama bin Laden. Cum a ajuns să fie cel mai vânat terorist din toate timpurile

Osama bin Laden, tânărul pasionat de fotbal și acționarul de la Arsenal

Fără doar și poate, Osama bin Laden a intrat în cărțile de istorie. A cea mai vânată persoană din lume timp de mai bine de un deceniu, în urma asocierii sale cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

ADVERTISEMENT

Până să ajungă însă liderul celei mai temute organizații teroriste din istorie, al-Qaeda, bin Laden a fost un om destul de obișnuit. Saudit la origini, Osama a fost fiul unui mare magnat în domeniul construcțiilor, Mohammed bin Laden. Deși ajunsese cel mai bogat saudit din afara familiei regale (cu care avea strânse legături), acesta a ales să trăiască o viață simplă, conform cu religia musulmană. Și Osama bin Laden a fost crescut astfel, primind încă din frageda copilărie învățăturile sunite.

Interesul pentru religie s-a păstrat și după ce bin Laden a ieșit din spațiul copilăriei și a ajuns să studieze și să trăiască în Occident, chiar la Oxford, unde se pare că a urmat cursuri de limbă engleză. Cu toate acestea, în interviuri acordate presei occidentale, bin Laden s-a rezumat întotdeauna la limba arabă, având și întrebările traduse.

ADVERTISEMENT

În vremurile tinereții, bin Laden a fost un mare amator de fotbal, jucând chiar ca atacant central la nivel de amator. A fost și un mare fan al clubului Arsenal, la care a ajuns chiar să cumpere acțiuni. Deși nu s-a aflat niciodată cât de multe acțiuni a avut, fiind descris ca un ”acționar vocal”. Astfel, ar fi deținut cel puțin 5% din club în jurul anului 1994. S-a bazat, cu siguranță, pe cele aproximativ 30 de milioane de dolari pe care le-a moștenit din averea tatălui său. S-a arătat pasionat și de a scrie poezii, studiind totodată lucrări semnate Charles de Gaulle sau Bernard Montgomery.

Pregătirea militară și formarea al-Qaeda de către bin Laden

Deși a studiat economie, administrarea afacerilor și chiar inginerie civilă, conform unor surse, parcursul lui Osama bin Laden a fost altul, după ce a fost martor al mai multor evenimente istorice semnificative. Revoluția Iraniană sau capturarea Moscheii din Mecca. La începutul conflictului sovieto-afgan, bin Laden a decis să pună umărul și să sprijine rezistența mujahedină, alături de Abdullah Azzam. Relația dintre cei doi a durat aproape un deceniu; în 1988, însă, bin Laden alegea propria cale, anume al-Qaeda. Organizația ar fi fost formată pe 11 august, în acel an, iar un an mai târziu, Osama bin Laden era primit ca un erou la întoarcerea în Arabia Saudită, după retragerea URSS din Afganistan.

ADVERTISEMENT

N-a durat însă mult și, în 1991, acesta era expulzat din țara de origine, din cauza criticilor pe care le-a adus alianței dintre guvernul saudit și cel american, pe fondul invaziei lui Saddam Hussein în Kuweit. S-a mutat în Sudan, iar spre jumătatea anilor ’90, Departamentul de Stat american acuza statul sudanez că sponsorizează terorismul internațional. În paralel, și bin Laden era acuzat că organizează tabere de antrenare a teroriștilor în deșertul sudanez.

În august 1996, Osama bin Laden a declarat război SUA. Abia în 1998, însă, numele lui devenea cunoscut opiniei publice din Statele Unite, după atacurile teroriste asupra ambasadelor americane din Tanzania și Kenya. Organizația al-Qaeda, fondată și condusă de bin Laden, și-a asumat aceste atacuri ulterior. La finalul acelui an, președintele Bill Clinton era informat că Osama bin Laden pregătește atacuri pe teritoriu american. Ba mai mult, că acesta pregătește chiar oameni care să poată prelua controlul unor aeronave.

ADVERTISEMENT

În urma atacurilor de la 11 septembrie, bin Laden a refuzat inițial să-și asume responsabilitatea pentru acestea. Abia în 2004, într-un videoclip, acesta își asumă faptele și afirmă chiar că i-a îndrumat direct pe cei 19 atacatori. În plus, însă, teroristul îl acuza pe președintele George W. Bush de neglijență, vizavi de 9/11. Deși lui bin Laden i-a luat trei ani să-și asume responsabilitatea, ”Războiul împotriva terorii” a început încă din zilele următoare atentatului. FBI anunța că are documente secrete care atestă legătura incontestabilă a liderului al-Qaeda cu atacurile asupra World Trade Center, iar CIA a primit încuviințarea de a-l captura pe terorist, viu sau mort.

Cel mai vânat terorist din istorie, căutat mai bine de 10 ani

Vânătoarea lui Osama bin Laden s-a desfășurat de-a lungul a mai bine de un deceniu, timp în care guvernul SUA a oferit o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru informații ce ar fi putut duce la capturarea sa. Începând cu 2001, bin Laden s-a ascuns de ochii publicului și ai guvernului SUA, însă au existat constant zvonuri despre apariții ale sale. De-a lungul anilor, zvonurile s-au concretizat în jurul Pakistanului, unde teroristul numărul unu al istoriei a fost și găsit și ucis de către americani. Aceștia nu au informat guvernul pakistanez despre operațiunea pe care aveau să o desfășoare la 2 mai 2011.

Trupele americane au descins în miez de noapte în complexul din Abbottabad, Pakistan, în care se ascundea Osama bin Laden și l-au găsit la etajul al treilea al clădirii, neînarmat. Informațiile prezentate de militarii care au luat parte la eveniment sunt oarecum diferite, însă consensul pare a fi că bin Laden a fost ucis după ce fusese rănit anterior de către gloanțele americanilor.

Trupul lui Osama bin Laden a fost preluat de către americani, urmând a fi înmormântat pe mare, pentru că nicio țară nu i-ar fi acceptat rămășițele pentru înhumare. Mai ales în 24 de ore de la deces, conform dogmelor musulmane. Guvernul saudit a fost informat de către această decizie și și-a dat acordul pentru ca trupul lui bin Laden să fie aruncat în nordul Mării Arabiei. Ritualul religios specific a fost efectuat la bordul portavionului USS Carl Vinson. Trupul teroristului a fost înfășurat într-un veșmânt alb și pus într-un sac de plastic, alături de aproximativ 140 de kilograme de lanțuri metalice, astfel încât să existe siguranța că acesta nu va mai pluti, odată aruncat.

Controversele din jurul morții lui Osama bin Laden

Înmormântarea pe mare a creat un val de controverse, atât în lumea islamică, dar și în rândul opiniei publice generale. Mai mulți profesori de lege islamică, dar și imami, s-au pronunțat cu privire la această decizie și mulți au considerat că acest procedeu nu a fost cel corect. Alții, însă, consideră că înmormântarea de care a avut parte bin Laden a fost una respectuoasă, evitându-se totodată transformarea locului său de veci într-un loc de pelerinaj și de închinăciune, o practică interzisă de Wahabbism.

Mari controverse au apărut și în Occident, tocmai din cauza lipsei unui cadavru ca dovadă a uciderii teroristului numărul 1 pentru SUA. Mai mult, americanii au refuzat să ofere publicului dovezi fotografice sau ADN privind trupul liderului al-Qaeda. La patru zile după decesul lui bin Laden, însă, organizația teroristă admitea că acesta a fost ucis.

Unele teorii ale conspirației sugerau că bin Laden ar fi fost mort chiar cu mai mulți ani înainte de raidul din 2011. Anumite persoane cred că americanii chiar știau despre moartea sa, dar că au ținut secretul pentru a putea continua Războiul contra Terorii. Unii susțin că vestea morții lui bin Laden a fost amânată pentru a nu umbri importanța căsătoriei Prințului William cu Kate Middleton.

Serioase sunt însă cererile făcute de-a lungul timpului de către mari trusturi de presă de renume mondial, în baza Freedom of Information Act, prin care au cerut măcar o dovadă palpabilă că Osama bin Laden a fost ucis în noaptea de 2 mai 2011, în complexul din Abbottabad. În 2012, însă un judecător federal a decis că Departamentul Apărării nu are nicio obligație de a da publicului informații despre moartea lui bin Laden.

Ce a scris liderul al-Qaeda în testamentul său

Un aspect poate nu neapărat important, dar despre care s-a speculat de-a lungul vieții lui Osama bin Laden a fost înălțimea liderului terorist. Se pare că acesta avea 1,93m înălțime, însă la momentul uciderii acestuia, soldații trimiși în Pakistan n-au avut la îndemână niciun instrument de măsurare, o ruletă sau altceva similar. Astfel, rapoartele arată că un soldat a cărui înălțime era cunoscută și apropiată de cea a teroristului s-a întins pe jos lângă trupul lui bin Laden, iar ulterior i-a fost aproximată înălțimea defunctului. Însuși Barack Obama a comentat pe marginea acestei gafe: ”Ați distrus un elicopter de 65 de milioane de dolari și n-ați avut bani să cumpărați o ruletă?”

Ulterior decesului, a fost descoperit și testamentul lui Osama bin Laden. În acest ultim text, liderul terorist își îndruma copiii să nu se înroleze în al-Qaeda și să nu continue Jihadul. Testamentul fusese întocmit la patru luni după atentatele teroriste din septembrie 2001.

ADVERTISEMENT