News

Cine e de vină pentru medicii care iau mită. Alexandru Rafila: ”Avem toleranţă zero”

Ministrul sănătății, PSD, a vorbit despre fenomenul medicilor care primesc foloase necuvenite pentru actul medical. Alexandru Rafila este optimist că mentalitatea se va schimba.
20.01.2023 | 22:13
Cine e de vina pentru medicii care iau mita Alexandru Rafila Avem toleranta zero
Ministrul a declarat toleranță zero față de medicii care iau mită Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a precizat că are ”toleranţă zero” faţă de astfel de cazuri, în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi.

Cine e de vină pentru medicii care iau mită

Ministrul a mai spus că, mai ales în condițiile în care veniturile medicilor au fost majorate considerabil începând cu 2019, astfel de cazuri sunt de neînțeles.

ADVERTISEMENT

”Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii.

Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm.

Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacienţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental.

ADVERTISEMENT

Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Ministrul a pus o mare parte din responsabilitate și asupra ”managementului fiecărei unităţi sanitare”.

”Dacă periodic există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie, dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sesnul scăderii unor astfel de situaţii”, a mai afirmat Rafila.

ADVERTISEMENT

Șeful de la Sănătate a mai spus și că este și o chestiune de mentalitate a pacienţilor care îşi exprimă recunoştinţa faţă de medicul care îl tratează.

”Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate.

ADVERTISEMENT

Ani de zile, şi vă spun, am avut şi eu  suficiente situaţii în timp, în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical.

Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de  comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a subliniat Alexandru Rafila.

Vineri, șefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul de Urgenţă din Suceava a fost reţinută pentru 24 de ore fiind acuzată de luare de mită.

ADVERTISEMENT