News

Cine este Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis! A mai condus Guvernul după tragedia de la Colectiv

Cine este Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis în urma consultărilor cu partidele politice
11.10.2021 | 18:55
Cine este Dacian Ciolos premierul desemnat de Klaus Iohannis A mai condus Guvernul dupa tragedia de la Colectiv
Dacian Cioloș este premierul desemnat de Klaus Iohannis. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numele lui Dacian Cioloș a devenit cunoscut în 2007 atunci când a fost propus de premierul Călin Popescu-Tăriceanu pentru a ocupa funcția de ministru al Agriculturii în locul lui Decebal Traian Remeș. Acesta din urmă avea să fie acuzat de trafic de influență și a părăsit un portofoliu considerat dificil de toți șefii de Executiv.

Cioloș știa ce înseamnă funcția fiind în trecut și consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, dar și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European. Cu toate acestea, premierul desemnat acum de Klaus Iohannis și-a câștigat notorietatea după tragedia de la Colectiv atunci când a condus un guvern de tehnocrați.

ADVERTISEMENT

Cine este Dacian Cioloș, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis!

A fost apreciat de tineri și a beneficiat de un capital de imagine aparte, însă alegerile pe care le-a pregătit atunci s-au terminat cu victoria fără drept de apel a social democraților, PSD-ul înroșind harta în 2016 la adăpostul programului gândit de Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.

Dacian Cioloș s-a născut în 1969, în Zalău și a terminat liceul Agricol din Șimleu Silvaniei. A mers pe aceeași linie și a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Aici a obținut diploma de inginer horticultor.

ADVERTISEMENT

A plecat apoi în Franța unde a făcut studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique din Rennes. A transmis că experiența a fost posibilă numai după ce a beneficiat de o bursă guvernamentală franceză.

În Hexagon și-a luat și masterul științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique și Université Montpellier-I. Studiile le-a încheiat în 2000 când a devenit doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice din cadrul École nationale supérieure agronomique din Montpellier.

ADVERTISEMENT

Ce studii are Dacian Cioloș

De remarcat că atât timp cât a fost student, Cioloș a fost reprezentant al colegilor săi în senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, dar și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca.

De asemenea, acesta a fost coordonator al programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj-Napoca în ferme agricole din Franța și inițiator și membru fondator al asociației profesionale Agroecologia.

ADVERTISEMENT

Colegii spun despre el că nu avea o iubită în acea perioadă și era mai degrabă introvertit. Cioloș s-a apărat și a transmis că nu era interesat de anumite aspecte ale vieții, ci dorea să-și creioneze un viitor. De atunci datează și acuzele că acesta ar fi participat la acțiunile MISA. Cioloș a recunoscut de curând că a participat la o spirală, dar nu l/a întâlnit niciodată pe Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al mișcării.

A stat în stagii practice nu mai puțin de 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretania și a studiat administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile și organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța.

După ce a terminat masterul în Franța, Cioloș a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurală a Direcției Generale de Agricultură unde s-a ocupat de pregătirea programului Sapard.

Cum a intrat în politică premierul desemnat

În ianuarie 2005 a luat contact pentru prima oară cu politica Dacian Cioloș. Doi ani mai târziu ajungea ministru al Agriculturii după ce liberalii, cei care se aflau la putere în acel moment, au luat în calcul inițial înlocuirea lui Remeș cu Dan Radu Rușanu sau Ilie Bolojan.

A fost preferat Cioloș datorită experienței sale în domeniu și în relațiile cu organismele UE. În 2009, acesta a ajuns comisar european în condiţiile în care nu s-a bucurat de un sprijin politic foarte mare din ţară.

Cu toate acestea a avut parte numai de laude din partea străinilor. Chiar președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso l-a nominalizat pentru postul de comisar pe Agricultură, acesta apreciindu-l drept „cel mai competent nume” de pe lista candidaților pentru portofoliu.

Dacian Cioloş, premierul tehnocrat

La doar şase zile după demisia lui Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Cioloş premier. Acesta a propus un guvern format din tehnocraţi, dar un guvern care a avut nevoie de sprijin politic.

PSD, PNL, UDMR, UNPR și grupul minorităților au anunțat că îi vor da ok-ul, dar ALDE, PMP și PND s-au opus. Vă readucem aminte că Liviu Dragnea, cel care ocupa funcţia de preşedinte al PSD-ului a negociat susținerea Guvernului Cioloș în schimbul desemnării lui Vasile Dîncu în funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării.

A fost de altfel reproşul adus constant lui Dacian Cioloş de fiecare dată când numele său era vehiculat în presă. De asemenea, acestuia i s-a pus în cârcă şi eşecul alegerilor legislative din 2016.

Pentru că nu s-a înţeles cu liberalii, în octombrie 2016, în preajma alegerilor parlamentare, Dacian Cioloș a lansat Platforma România 100, o platformă de principii, valori și proiecte pentru dezvoltarea României, pe care a propus-o spre dezbatere partidelor aflate în campanie. În acelaşi timp, Cioloș a confirmat că nu va candida la alegeri.

Dacian Cioloş, locomotiva PLUS

La mai bine de un an de zile, Dacian Cioloş a recunoscut că platforma pe care o conduce se va desprinde într-un partid politic. După îndelungi scandaluri şi contre a apărut Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, înscris în Registrul partidelor politice.

În cele din urmă formaţiunea a format o alianţă cu USR şi Dacian Cioloș a devenit copreședinte al Alianței 2020 USR-PLUS. A urmat un scor frumos la europarlamentare şi susţinerea lui Dan Barna pentru prezidenţiale.

În iunie 2019, Dacian Cioloş a fost ales liderul grupului Renew Europe, al treilea grup ca mărime din Parlament, cu 65 de voturi „pentru” și 41 de voturi „împotrivă”. Şi-a dat demisia din acest rol după ce a devenit președinte al USR PLUS.

Cum a primit Dacian Cioloş anunţul lui Klaus Iohannis

Dacian Cioloş nu a stat o clipă pe gânduri şi a postat un mesaj pe o reţea de socializare la puţin timp de la anunţul făcut de şeful statului. „Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a explicat Dacian Cioloş.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane...
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane de euro a tatălui ei » Alături de cine a petrecut Ioana Țiriac
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de...
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de ani de închisoare. Un român, implicat în afacerea macabră
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Cât costă un burger cu carne de crocodil:
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este...
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați...
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Un fotomodel din Rusia și fiica ei au fost ucise în stațiunea turcească...
Un fotomodel din Rusia și fiica ei au fost ucise în stațiunea turcească Bodrum, suspectul, fostul soț al victimei, prins după 6 luni
Motivul pentru care Angela Similea, Corina Chiriac și Mirabela Dauer nu se suportă....
Motivul pentru care Angela Similea, Corina Chiriac și Mirabela Dauer nu se suportă. Cine le-a stricat prietenia