News

Cine este Viktor Ianukovici, omul pe care Vladimir Putin îl vrea președintele Ucrainei! Ce plan are liderul de la Kremlin

Totul despre Viktor Ianukovici, omul pe care Vladimir Putin l-ar vrea în funcția de președinte al Ucrainei! Ce plan are liderul de la Kremlin pentru înscăunarea favoritului său
08.03.2022 | 17:31
Cine este Viktor Ianukovici omul pe care Vladimir Putin il vrea presedintele Ucrainei Ce plan are liderul de la Kremlin
Cine este Viktor Ianukovici, omul pe care Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, îl vrea președintele Ucrainei! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La puține zile după invazia Rusiei în Ucraina a apărut în spațiul public și o variantă potrivit căreia Viktor Ianukovici este omul pe care Vladimir Putin îl vrea ca președinte al acestei țări. Există, de altfel, un plan ferm la Kremlin prin care se urmărește înscăunarea fostului șef de stat.

Cine este Viktor Ianukovici, cel pe care Vladimir Putin îl vrea președinte peste Ucraina

Despre Viktor Ianukovici se știe că a fost președintele Ucrainei în perioada 2010 – 2014, dar nu și-a terminat mandatul în cei mai buni termeni. Anterior, acesta a ocupat și poziția de premier al Ucrainei de trei ori, în condițiile în care a mai activat ca guvernator al provinciei Donețk.

ADVERTISEMENT

A fost mereu susținut puternic de Moscova, însă nu a reușit să spargă de fiecare dată blocajul occidental din Ucraina. De exemplu, în 2004 a candidat la alegerile prezidențiale și a beneficiat din plin de propaganda de la Kremlin. Pe 24 noiembrie, după al doilea tur de scrutin, Parlamentul Ucrainei l-a declarat oficial învingător al alegerilor.

Acesta ar fi convins 49,61% dintre votanți, în timp ce Viktor Iușcenko, candidatul opoziției prooccidentale a strâns numai 46,61%. Într-o ultimă încercare de a stopa victoria adversarului, Iușcenko nu a recunoscut rezultatul. În urma unui al treilea tur de scrutin, acesta avea să dea lovitura și să preia funcția de președinte.

ADVERTISEMENT

Șase ani mai târziu, Ianukovici a fost ales în funcția de președinte al Ucrainei în 2010, după un tur doi de scrutin extrem de disputat în fața unei alte figuri proeminente susținută de Occident, Iulia Timoșenko.

De ce nu l-au plăcut ucrainenii pe Viktor Ianukovici

În iarna anului 2013, după ce în prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană, parte a Parteneriatului Estic, Ianukovici a fost ținta unor proteste pro-europene de masă.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au scandat împotriva șefului de stat pe care l-au acuzat că se opune progresului țării și împiedică tinerii să-și construiască un viitor frumos la adăpostul Europei.

În cele din urmă, protestele s-au soldat cu preluarea interimatului funcției de președinte de către Oleksandr Turcinov

ADVERTISEMENT

De ce a fugit din Ucraina

La doar câteva zile distanță, Ianukovici, încă președintele în exercițiu, avea să părăsească orașul Kiev, capitala țării pentru a participa la un congres în Harkov, congres în care se dezbătea apropierea și atașamentul față de Rusia. A transmis însă țării că nu se gândește să demisioneze, în ciuda protestelor.

Cu toate acestea, Ianukovici nu a mai apărut la congresul de la Harkov. Aproape imediat, presa din Ucraina a transmis că șeful de stat a fugit din țară într-o direcție necunoscută, cel mai probabil Rusia, Belarus sau chiar Emiratele Arabe Unite.

Nu a durat mult până când Viktor Ianukovici a fost dat în urmărire internațională pentru genocid. La câteva zile, acesta avea să susțină o conferință de presă din Rusia, mai exact în Rostov pe Don, o conferință în care acuza noua putere “profascistă”de la Kiev pentru lovitură de stat.

“Evenimentele care afectează în prezent Crimeea sunt o reacție naturală față de o uzurpare a puterii”, declara Ianukovici cu referire la intervenția pro-rusă din Crimeea

De ce îl vrea Vladimir Putin ca președinte pe Viktor Ianukovici

Potrivit presei din Ucraina, liderul de la Kremlin a pregătit acum o operaţiune specială pentru a-l înlocui pe actualul preşedinte Volodimir Zelenski cu fostul șef de stat Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere de valul de proteste „EuroMaidan”, din 2014.

Mai mult decât atât, după o perioadă lungă de absență din viața publică, Viktor Ianukovici a fost adus la Minsk de ruși, acolo unde ar aștepta finalul invaziei din Ucraina. De peste șapte ani de zile, acesta se ascunde în regiunea rusă Rostov pe Don, situată la frontiera cu Ucraina.

Vă readucem aminte că, în urmă cu trei ani de zile, tribunalul din Kiev l-a condamnat pe Ianukovici, în contumacie, la 13 ani de închisoare. Fostul președinte a fost găsit vinovat de înaltă trădare, în special pentru apelul adresat preşedintelui rus Vladimir Putin în 2014 de a trimite trupe ruse în Ucraina. În ciuda apelurilor făcute, verdictul a fost menţinut de Curtea Supremă a Ucrainei.

De remarcat că instalarea lui Viktor Ianukovici ca președinte al Ucrainei ar reprezenta mutarea ideală pentru Vladimir Putin. În felul acesta, liderul de la Kremlin s-ar asigura că NATO n-ar putea să se extindă atât de aproape de el, în condițiile în care „omul său” ar închide definitiv tratativele.

De asemenea, dacă ar fi instalat ca președinte, Viktor Ianukovici ar retrage imediat solicitarea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

Ce solicitare a avut Viktor Ianukovici pentru președintele Zelenski

Reapărut ca din senin, Viktor Ianukovici nu a ezitat o clipă și i-a transmis chiar și o scrisoare președintelui Volodimir Zelenski în care îi cere acestuia să oprească vărsarea de sânge.

Totodată, Ianukovici i-a solicitat actualului președinte al Ucrainei să ajungă cât mai curând la un acord cu Rusia. Nu a vorbit însă nicio clipă despre eventualele consecințe.

„Înțeleg foarte bine că aveți mulți „consilieri”, dar personal sunteți obligat să opriți vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungeți la un acord de pace. Acesta este ceea ce se așteaptă de la voi în Ucraina, Donbass și Rusia” , a notat Ianukovici

Mihail Podolyak, consilier al șefului Președinției ucrainene a spus că eventuala intenție de-al numi pe Ianukovici ca șef de stat în această țară indică „ignoranța completă a Rusiei cu privire la starea de spirit reală din Ucraina”.

Ce caută la Minsk fugarul Viktor Ianukovici

Potrivit unor surse din serviciile de informații, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici se află acum la Minsk, capitala Belarusului. Mai mult decât atât, un avion privat Dassault Falcon 900C cu numărul de bord RA-09617, care a fost folosit de acesta cât timp a condus țara, a aterizat pe aeroportul din Minsk.

Astfel, conform datelor de pe site-ul de monitorizare a aeronavelor FlightRadar, aparatul de zbor a decolat de pe aeroportul Vnukovo din Moscova și a aterizat pe aeroportul din Minsk o oră mai târziu.

Interesant este că jurnaliștii din Ucraina au scris că de la începutul invaziei ruse acest avion a zburat de mai multe ori de la Soci la Moscova şi retur. La începutul lunii martie, aeronava a ajuns și la Sankt Petersburg pentru ca două zile mai târziu să revină la Minsk, acolo unde urma să aibă loc a treia rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina.

Pentru presa din Ucraina, situația este una cât se poate de clară și Viktor Ianukovici nu face altceva decât să stea la pândă în aceste momente. Beneficiind din plin și de această dată de susținerea lui Vladimir Putin

ADVERTISEMENT