News

Cine este vinovat pentru tragedia de la Balș? Streinu-Cercel a fost manager și director 23 de ani. „Avizele sunt în ordine”

29.01.2021 | 15:11
Cine este vinovat pentru tragedia de la Bals StreinuCercel a fost manager si director 23 de ani Avizele sunt in ordine
Cine este vinovat pentru tragedia de la Balș? Streinu-Cercel a fost manager și director timp de 23 ani. „Avizele sunt în ordine”. Foto: colaj Hepta/Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Medicul Adrian Streinu-Cercel a condus multă vreme spitalul Matei Balș din Capitală. La doar o lună după demisia senatorului PSD, tragedia lovește din nou România. Cinci persoane s-au stins din viață în incediul de vineri dimineaţă.

În ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2020, Streinu-Cercel a demisionat din funcția de manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, după ce a fost ales senator din partea social-democraților. În locul lui, la conducerea spitalului, ca manager interimar, a fost numită Maria Nițescu, medic primar la Matei Balș cu specialitatea igiena alimentației și nutriție.

ADVERTISEMENT

Adrian Streinu Cercel a fost manager și director Institutului Matei Balș timp de 23 ani, dar funcția de parlamentar este incompatibilă cu cea de manager de spital.

Streinu-Cercel a condus spitalul Matei Balș din 1997 până în 2020

  • „Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie”, a spus Streinu-Cercel, după dezastrul de vineri.
ADVERTISEMENT

E mult prea devreme pentru a trage concluzii despre scenele grotești petrecute în București vineri dimineață. De altfel, era oricum mult prea devreme pentru o nouă tragedie, după ce imaginile înfiorătoare din noiembrie, de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț, ne urmăresc în continuare.

Cine sunt vinovații? ”Toți suntem”, spunea atunci Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății. Avea să fie criticat enorm de ”colegi” pentru acel moment de sinceritate crudă.

ADVERTISEMENT

Nu e momentul să arătăm cu degetul și să declarăm vinovații pentru morții dintr-o vineri tristă de ianuarie. Altcineva se va ocupa de asta (sau ar trebui) la un moment dat. Dar putem însă observa din nou că România e impotentă și incapabilă  să repare greșelile din trecut.

Fostul manager a demisionat la timp

Incendiu Spitalul Matei Bals Bucuresti, 29 ianuarie 2021
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”. Cunoscutul medic a stat în funcții de conducere la Matei Balș timp de 23 de ani și este cel mai în măsură să dea explicații în acest moment.

ADVERTISEMENT

Streinu-Cercel a condus 23 de ani spitalul Matei Balș?

Adrian Streinu-Cercel avertizează că salutul cu pumnul sporește riscul de infectare. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
  • 2007-2020 Manager al Institutulul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”
  • 1997-2007 Director general la Institutulul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”

AICI găsești CV-ul complet al doctorului Streinu-Cercel. Din 1996 este reprezentant al Colegiului Medicilor din Bucureşti şi al Colegiul Medicilor din România. Timp de 11 ani, între 1988 și 1999 a fost Consilier al Ministrului Sănătăţii. Are o activitate bogată de-a lungul timpului. A participat la multe studii clinice și este autor/coautor a 15 cărți.

Cine este Adrian Streinu-Cercel, fostul director de la Matei Balș

Adrian Streinu Cercel, ipoteza care aruncă totul în aer! Cercel
Sursa foto – hepta.ro

Adrian Streinu-Cercel, în vârstă de 64 de ani, s-a născut la Orbeni, Bacău. A absolvit Facultatea de Medicină din București în anul 1982 și a început să lucreze în cadrul institutului de boli infecțioase din București după rezidențiat, în 1984.

A fost secretar de stat în Guvernul Emil Boc, între 6 octombrie – 3 noiembrie 2009 și 19 noiembrie 2010 – 23 mai 2012. A fost ales senator PSD după alegerile din decembrie 2020. Este un medic și cercetător român, membru al Academiei de Științe Medicale și profesor universitar în cadrul Universității Carol Davila.

În timpul pandemiei de coronavirus din 2020 a ocupat funcția de președinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătății între 6 aprilie și 23 aprilie. A fost demis cu scandal. Totul a plecat de apariția în presă a unui plan de luptă împotriva epidemiei care prevedea carantinarea separată de familii a persoanelor de peste 65 de ani.

Ce avere are Streinu-Cercel?

La nivelul încasărilor salariale, fostul manager de la Instititul Matei Balș din Capitală câștiga peste 162.000 de lei, în vreme ce de la UMF încasa venituri din salarii care se ridicau la suma de 128.683 de lei, arată cifrele din declarația sa de avere din 2019, publicată pe site-ul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Totodată, din activități medicale și de proprietate intelectuală, mai obținuse 74.340 de lei.

El este cunoscut printre alte pentru introducerea, la începutul anilor 90, în sistemul sanitar românesc a recoltării probelor de sânge în circuit închis cu vacuum (acum fiind implementat la nivel național, cu scăderea considerabilă a infecțiilor nosocomiale) și pentru construcția, în interiorul INBI „Prof.Dr.Matei Balș”, a Academiei Europeanae HIV/SIDA și de Boli Infecțioase (la nivelul căreia studenții de la UMF „Carol Davila” au posibilitatea să participe la cursuri și seminarii în condiții moderne, având de asemenea acces la infrastructura națională și internațională pe platforma bolilor infecțioase), potrivit impact.ro

Cine e Maria Nițescu, managerul actual al Institutului Matei Balș

În decembrie 2020, Streinu-Cercel a demisionat din funcție. Maria Nițescu (55 de ani), medic primar specialist în igienă alimentară și conferențiar la Universitatea Carol Davila din București a preluat postul de manager interimar al Institutului Matei Balș din București.

La o lună de la plecarea lui Streinu-Cercel, o tragedie fără margini a lovit spitalul condus de acesta timp de 23 de ani.

ADVERTISEMENT