Life

Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui

Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui?
28.04.2024 | 15:00
Cine face de fapt gardul comun sau gardul dintre vecini Ce spune legea in 2024 cine plateste eventuale reparatii si cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă stai la curte poate te-ai întrebat și tu cine face gardul comun sau gardul dintre vecini. Legea din 2024 este una cât se poate de clară și precizează și cine plătește eventuale reparații, dar și cine poate să devină proprietar asupra lui.

Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini

Românii care stau la curte ar fi bine să fie conștienți de anumite prevederi legale. Există unele obiceiuri banale care pot atrage amenzi. De asemenea, nu puține sunt situațiile în care anumiți vecini ajung în diferite conflicte.

ADVERTISEMENT

Dacă la bloc există o Asociație de Proprietari, iată că la casă, lucrurile sunt diferite. Pentru unii e mai bine așa, în timp ce pentru alții poate fi destul de neplăcut, având în vedere că vecinul poate face comentarii cu privire la anumite lucruri.

Revenind la subiect, cine face gardul sau gardul dintre vecini? Poate te-ai mutat recent sau vrei să te muți. Cu toate astea, nu există un gard, sau pote vrei să faci o serie de modificări ca să ai un spațiu mai intim față de vecin.

ADVERTISEMENT

Cine face gardul comun sau gardul dintre vecini și cine plătește eventualele reparații? Legea din 2024 este cât se poate de clară. Se pare că orice vecin poate obliga pe proprietarii terenurilor învecinate să construirea la construirea unui gard.

Cu alte cuvinte, poți să iei inițiativă în ceea ce privește construcția unui gard, iar mai apoi să îi obligi și pe restul să accepte acest lucru. Uneori însă, acest lucru poate fi destul de complicat și poate genera tensiuni.

ADVERTISEMENT

Cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui?

Ce se întâmplă în cazul în care vecinii sunt de acord, dar unul singur a luat inițiativă? Articolul 663 face referire la repararea și întreținerea gradului comun. Cine e obligat să plătească într-o astfel de situație?

Coproprietarii trebuie să suporte cheltuielile, atât cele pentru întreținere, cât și cele pentru reparație. Pe de altă parte, dacă un proprietar alege să nu participe la aceste cheltuieli, el poate renunța la dreptul asupra proprietății comune din respectivul gard.

ADVERTISEMENT

În general însă, persoanele care se înțeleg vor ajunge la un numitor comun. Recomandat este ca plata să fie făcută proporțional cu dreptul fiecărui vecin. Cum devii proprietar asupra unui gard comun?

Articolul 666 din Noul Cod Civil face referire la dobândirea coproprietății asupra despărțiturilor. Astfel, vecinul care nu a contribuit la realizarea acestui gard poate să devină proprietar.

Tot ce trebuie să facă este plătească jumătate din valoarea actualizată a materialelor și a manoperei folosite. De asemenea, în funcție de caz, acesta poate fi nevoit să plătească și jumătate din valoarea terenului pe care despărțitura a fost construită.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are...
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are în România! Tocmai a încasat milioane de euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Război total între Antena 1 și Pro TV. Chefii plecați au detonat bomba
Război total între Antena 1 și Pro TV. Chefii plecați au detonat bomba
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor....
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face...
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face primele declarații: „Eu am invitat-o în oraș”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii