News

Cine sunt angajații la stat care vor cumula în continuare pensia și salariul. Venituri de zeci de mii de lei

O parte dintre angajații la stat vor putea cumula în continuare pensia și salariul, chiar și după adoptarea noii legi.
10.06.2021 | 07:32
Cine sunt angajatii la stat care vor cumula in continuare pensia si salariul Venituri de zeci de mii de lei
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, 9 iunie, Guvernul a adoptat o legislație care interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații de la stat.

Există însă și unele categorii de persoane care, dacă legea va trece de Parlament și ulterior va fi promulgată, sunt exceptate de la această interdicție.

ADVERTISEMENT

Vorbim în acest caz de personalități extrem de cunoscute care ocupă funcții înalte la instituții de mare importanță.

Cine sunt angajații la stat care vor cumula în continuare pensia și salariul

Proiectul de lege, anunțat miercuri după ședința de Guvern, care va trebui să fie adoptat şi de Parlament, prevede faptul că de la aplicarea legii sunt exceptate mai multe categorii socio-profesionale.

ADVERTISEMENT

Astfel, în categoria persoanelor cărora le este permisă cumularea pensiei cu salariul sunt cei aleşi prin vot popular:  parlamentarii, preşedintele României, primarii şi şefii de consilii judeţene.

De asemenea, în actul legislativ sunt menţionaţi ca fiind exceptați de la interdicție şi cei care au durata mandatului prevăzută de Constituţie, adică Avocatul Poporului şi adjuncţii săi, judecătorii CCR şi conducerea Curţii de Conturi, la care se adaugă membrii Academiei Române, acolo unde salariu au doar cei din conducerea forului.

ADVERTISEMENT

Șase din cei nouă angajați CCR primesc și pensie pe lângă idemnizație

Dacă ne referim strict la CCR, aici avem șase dintre cei nouă judecători care încasează şi pensie pe lângă indemnizație. Preşedintele instituției, Valer Dorneanu, a încasat în 2019 o pensie de fost magistrat de 454.000 de lei, adică lunar 37.800 de lei, în timp ce salariul lunar s-a ridicat la 24.500 de lei.

În ciuda noi legi, Dorneanu va putea să-şi păstreze ambele venituri, care ajung la aproximativ 62.000 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Alte două nume cunoscute de la Curtea de Conturi se află în această fericită situație: consilierii Ilie Sârbu şi Ion Călin. Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii şi fost preşedinte al Senatului, are un salariu lunar de circa 25.000 de lei, precum şi o pensie de 4.000 de lei.

Până la eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, în februarie 2021, Sârbu avea şi un venit de acest fel care se ridica la 8.000 de lei lunar. Şi Ion Călin, fost deputat şi prefect de Dolj, va putea cumula salariul de circa 25.000 de lei cu pensia, care are o valoare de aproximativ 3.800 de lei.

Membri ai Academiei Române, exceptați de la lege

Alți exceptați de la interzicerea cumulului pensie-salariu sunt membrii Academiei Române care au ieşit la pensie. Vorbim aici de Bogdan Simionescu, Răzvan Theodorescu, Victor Spinei, Victor Voicu şi Ioan Dumitrache, toţi membri în conducerea Academiei.

Cei enumerați vor încasa atât pensia, cât şi salariul, singura persoană din forul executiv fără acest privilegiu fiind Ioan-Aurel Pop.

Răzvan Theodorescu, conform ultimei sale declaraţii de avere, a avut o pensie lunară de aproximativ 7.000 de lei, pe lângă indemnizaţia de membru al Academiei, de 3.000 de lei, şi salariul de vicepreşedinte al aceluiaşi for, de circa 10.000 de lei lunar, scrie Adevărul.

O pensie mult mai consistentă are un alt vicepreşedinte al Academiei Române, fostul medic Victor Voicu, care lunar încasează 15.000 de lei, pe lângă salariul de 10.000 de lei, potrivit ultimei declarații de avere.

ADVERTISEMENT