Life

Cine sunt mai inteligenți: iubitorii de pisici sau iubitorii de câini? Descoperirea specialiștilor este surprinzătoare

Iubitorii de pisici sau iubitorii de câini, care sunt mai inteligenți? Iată o întrebare la care specialiștii au oferit un răspuns cert.
05.03.2023 | 17:26
Cine sunt mai inteligenti iubitorii de pisici sau iubitorii de caini Descoperirea specialistilor este surprinzatoare
Iubitorii de pisici sau iubitorii de câini? Specialiștii ne spun care sunt mai inteligenți. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, cercetătorii au ajuns la concluzia că iubitorii de câini sunt diferiți de cei cărora le plac pisicile. S-au adus în discuție mai multe repere. Recent, studiile au încercat să scoată în evidență o dispută ceva mai sensibilă: care categorie este mai inteligentă: iubitorii de pisici sau iubitorii de câini?

Iubitorii de pisici sau iubitorii de câini? Specialiștii ne spun care sunt mai inteligenți

Majoritatea cercetărilor derulate de-a lungul ultimilor ani au ajuns la o singură concluzie, aceea că persoanele care iubesc pisicile au un IQ mai mare decât cele ce îndrăgesc câinii.

ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de psihologi de la Universitatea Carroll, Universitatea din Florida și Universitatea Marquette a avut ca punct de reper 418 de studenți care preferau fie câinii, fie pisicile. Aceștia au avut de completat un chestionar detaliat care a analizat trăsăturile lor de personalitate.

Din acest total, 352 de subiecți au declarat că preferă câinii. Doar 66 au mărturisit că preferă pisicile. Cei din a doua categorie au obținut scoruri mai mari la un test pentru raționament și inteligență. În plus, s-au dovedit mai buni la gândire abstractă și încredere propria persoană.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, din răspunsurile date de iubitorii de câini a reieșit că aceste persoane sunt firi mai extrovertite și mai calde, care sunt foarte conștienți de reguli și sociabili.

Rezultatele acestui studiu descriu personalitățile celor care preferă pisicile ca fiind timide, solitare, serioase și nonconformiste, dar și creative, sentimentale, independente și auto-suficiente.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, aceste analize descriu oamenii care iubesc câinii ca fiind întemeiați, pragmatici și consecvenți, precum și călduroși, extrovertiți, sociabili, expresivi și orientați spre grup”, scriu autorii studiului, conform Digital Library.

Universitatea Carrol din Wisconsin, cercetare cu rezultate similare

Studiul realizat de cele trei universități nu face decât să confirme alte cercetări în domeniu. În 2014, o altă cercetare, condusă de Denise Guastallo, profesor de psihologie la Universitatea Carroll din Waukesha (Wisconsin), SUA, a scos în evidență același aspect: că persoanele care preferă pisicile au scoruri mai mari la testele de de inteligenţă, comparativ cu iubitorii de câini.

ADVERTISEMENT

Analiza din urmă cu un deceniu a avut în vedere 600 de studenţi. Aceștia au fost întrebaţi ce animal de companie preferă şi ce calităţi apreciază cel mai mult la animalele lor. De asemenea, studenţii au fost rugaţi să răspundă la întrebările unui test pentru evaluarea personalităţii.

Pe baza tuturor întrebărilor și a punctajului obținut de participanții la studiu, s-a constatat că posesorii de pisici au un scor mai mare din punct de vedere intelectual și au fost considerați a fi mai ”curioși din punct de vedere intelectual” în comparație cu ceilalți.

Cei care preferă pisicile tind să fie mai nonconformiști. Ei au, de asemenea, un scor mai mare la testele de inteligență și sunt mai educați. Oamenii care dețin pisici sunt mai predispuși să aibă diplome universitare în comparație cu proprietarii de câini.

În general, oamenii educați tind să lucreze mai multe ore și să opteze pentru animale de companie care le complementează circumstanțele personale și stilul de viață”, afirma, în 2014, psihanalistul McKeown Steve McKeown, pentru pvhsociety.

ADVERTISEMENT