News

Cine va fi primar în București. Statistica de după Revoluție ne indică învingătorul alegerilor locale din 27 septembrie

21.09.2020 | 17:48
Cine va fi primar in Bucuresti Statistica de dupa Revolutie ne indica invingatorul alegerilor locale din 27 septembrie
ADVERTISEMENT

Fanatik îți spune cine va ieși primar în București la alegerile din 27 septembrie, dacă se păstrează statistica de după 1989.

Gabriela Firea sau Nicușor Dan? Miza pentru București a fost și va rămâne cireașa de pe tortul alegerilor locale. Capitala dă pulsul României. Aici sunt cei mai mulți bani și cele mai importante contracte locale. Orașul este sufocat de clădiri construite anapoda, un trafic infernal și poluare. Lipsa spațiilor verzi și investițiile în panseluțe, borduri sau autobuze deteriorate au făcut ca Bucureștiul să fie o capitală ”second-hand”. Astfel, alegerile de la finalul lunii par mai importante ca niciodată.

ADVERTISEMENT

După 1989, Capitala a avut 12 primari. Va fi Nicușor Dan numărul norocos 13 sau actualul primar își va păstra postul? În 2016, Gabriela Firea a profitat de o prezență de 33,2% (record negativ după Revoluție) pentru a da PSD-ului a treia victorie la rând în București.

Primar în București: Candidatul de stânga a câștigat alegerile din 2008, 2012 și 2016

FOTO: Hepta.ro

”Rezultatele se vor vedea în câteva luni, pentru că unele dintre soluții se pot lua imediat și nu trebuie să așteptăm ani de zile pentru a vedea cum calitatea vieții bucureștenilor se îmbunătățește” – Gabriela Firea, în aprilie 2016, la depunerea candidaturii.

Destinul face ca principalii candidați din 2016 să se ciocnească din nou, patru ani mai târziu. La alegerile precedente, Gabriea Firea a luat 71.434 de voturi în plus față de Nicușor Dan. După un mandat criticat, opțiunea PSD-ului are mari emoții în încercarea de a-și păstra postul.

ADVERTISEMENT

Partidele de dreapta au dat primar în București timp de 16 ani

FOTO: Hepta.ro

Primele alegeri locale libere de după Revoluție au avut loc în 1992 și au fost câștigate de Crin Halaicu (candidat al Convenției Democratice Române). Din acel moment, partidele de dreapta au deținut puterea în București timp de 16 ani, prin Victor Ciorbea (PNȚCD), Viorel Lis (CDR), Traian Băsescu (PD) și Adriean Videanu (PD).

În 1998, Victor Ciorbea își prezenta demisiile din funcțiile de premier al României și primar al Bucureștiului. Astfel, în noiembrie 1998 s-au organizat alegeri în Capitală. Înainte să cadă în mirajul păcănelelor și să sfârșească pe canapeaua lui Capatos, Viorel Lis a fost primar în București. Hai să mai spunem o dată: Viorel Lis a fost primar în București! Acesta a câștigat în fața lui Sorin Oprescu pentru doar 6.795 de voturi.

ADVERTISEMENT

Doctorul (mai tărziu condamnatul) Oprescu pierde la limită și în 2000. E momentul în care România descoperă un marinar pregătit să ne salveze. ”Să trăiți bine!”… și ce bine am trăit.

Alegeri dramatice în 2000:

Pe 12 decembrie 2004, Traian Băsescu devine Președintele României și se organizează din nou alegeri pentru primăria din București. Postul vacant este câștigat în 2005 de Adriean ”bordură” Videanu. Pentru bucureșteni au urmat trei ani în care noul primar a redesenat, reimaginat și redecorat Capitala prin arta bordurilor.

ADVERTISEMENT

Din 2008, PSD pune mâna pe București

Sorin Oprescu folosește tactica detașării de partid și atrage empatia cetățenilor când anunță că este candidat independent. Poate a contat și că a promis autostrăzi suspendate (sau erau grădini ?). Cine mai știe.

Până la urmă, singurul suspendat a fost chiar domnul Oprescu. El a fost dat jos din funcție pe 15 septembrie 2015, după decizia de arestare preventivă pentru luare de mită.

FOTO: Hepta.ro

Stânga se impune prin doctorul vizionar în două rânduri și apoi păstrează Bucureștiul prin Gabriela Firea în 2016.

Alegeri 2016, prezență la vot 33,2%:

FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

După 16 ani cu partide de dreapta și 12 ani cu stânga, istoria ne spune că Gabriela Firea ar putea să-și păstreze postul încă 4 ani. Astfel, în 2024 am putea să tragem concluzia că după 16 ani cu unii și 16 cu ceilalți, suntem tot în același loc de după Revoluție.

”Cînd am fost întrebat care sunt problemele grave ale Bucureștiului, am răspuns tot printr-o întrebare: care nu sînt problemele grave?” – declara în 1992, pentru Libertatea, Crin Halaicu (primul primar prin vot după Revoluție).

De 20 de ani se face ”dubla” în București

Un alt avantaj pentru Gabriela Firea pare să fie faptul că din 2000 primarul își apără scaunul. A făcut-o Băsescu în 2004, când l-a zdrobit pe Geonă (55% – 30%), și apoi Oprescu în 2012, când a măturat cu Silviu Prigoană (55% – 17%).

Nicușor Dan sau Gabriela Firea? Bucureștiul are o nevoie stringentă să meargă într-o direcție coerentă. Ne-am săturat cu toții de promisiuni și speranțe inutile. E nevoie doar să te uiți lângă noi la Budapesta, Ljubljana sau Zagreb și începi să oftezi. Dar vom ajunge și noi la nivelul Vestului, ne spunem cu naivitate din 4 în 4 ani.

  • ”Asta e! Trecut de rahat am avut. Prezent de rahat avem. Bine măcar că n-avem niciun viitor!” – Horațiu Mălăele (actor, regizor și scriitor)
ADVERTISEMENT