Life

Clădirea unică din București care te face să te simți în Barcelona. Puțini români știu de ea

Clădirea unică din București care te face să te simți în Barcelona. Este o construcție spectaculoasă și nu mulți știu despre ea.
31.03.2024 | 12:34
Cladirea unica din Bucuresti care te face sa te simti in Barcelona Putini romani stiu de ea
Clădirea unică din București care te face să simți că ești în Barcelona. Sursa foto: Pixabay, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clădirea unică din București care te face să simți că ești în Barcelona. Este un bloc construit într-un stil inedit, care nu seamănă cu nimic altceva din Capitală.

Clădirea unică din București care te face să te simți în Barcelona. Nu mulți știu de ea

Nu foarte multe persoane știu de această clădire, care este unică în Capitală. Blocul se află lângă Cișmigiu, la intersecția “Aristide Demetriade” cu “George Vraca” și îi uimește pe toți cei care îl privesc.

ADVERTISEMENT

Clădirea a fost realizată în stil mauro-florentin. Are o tencuială rugoasă, precum și balcoane cu arc în formă de potcoavă. Aceste elemente trimit cu gândul la Stilul Mudejar din Sevilla/Alhambra.

Blocul Florentin din București a primit autorizație de construcție în vara anului 1939. Ulterior, a început Al Doilea Război Mondial, iar femeia nu știe dacă blocul a fost terminat sau nu.

ADVERTISEMENT

Unul dintre bătrânii din clădire susține că la inaugurarea acesteia a venit Regele Carol al II-lea. Nu se știe cine a construit, însă, această clădire unică, întrucât nici nu există documente.

“Cei mai mulți îi spun Blocul Florentin, dar poate fi considerat și maur. E un stil undeva la limită. Într-adevăr în momentul în care intri în el și vezi că pe holuri este o pardoseală care imită teracota, este clar un detaliu italienesc, îmi amintește de Toscana.

ADVERTISEMENT

Stilul acesta de tăietură al balcoanelor de la fațadă duce către stilul maur. Nu am găsit în documente cine a proiectat blocul acesta, nu știm numele arhitectului, nu-l știe nici administratorul clădirii care este în vârstă.

Dânsul a cules de la proprietarii mai bătrâni informații, oameni care astăzi nici nu mai sunt”, a explicat Lorena Duicu, proprietar, potrivit B365.ro, în cadrul proiectului Make Bucharest Great Again.

ADVERTISEMENT
Blocul Florentin București
Blocul Florentin din București. Sursa foto: Antoaneta Dohotariu, b365.ro/Colaj Fanatik

De unde provine stilul în care a fost construit blocul

Arhitecții evrei ar fi adus stilul de arhitectură mauro-florentină, întrucât există elemente evidente acestui stil și în Cartierul Evreiesc. Stilul mediteraneean are influențe maure și venețiene, iar maur sau mudejar provine din Andaluzia, o regiune din Spania.

“Cert este că stilul de arhitectură mauro-florentina a fost adus de arhitecții evrei în București. Dacă mergi în Cartierul Evreiesc din București descoperi elemente evidente, începând cu Templul Coral de pe strada Sfânta Vineri, ridicat în anul 1886, în stil neo-maur. 

Florentin-maur sau mediteranean sau vernacular cu influențe maure și venețiene.  Maur sau mudejar provine din Andaluzia, Arta Mudejară a fost dezvoltată în Spania, după Reconquista, când a fost integrată artei occidentale.

Și tot cert este în perioada interbelică, populația evreiască reprezenta aproximativ 10% din populația Bucureștiului. Mi-i imaginez pe acești arhitecți de rit mozaic sefard veniți din Spania, poate Barcelona, oameni cu stare, talentați, care primesc autorizație de construcție în vara anului 1939”, a mai spus femeia pentru sursa citată.

Această clădire a fost printre primele blocuri de lux din București, având toate facilitățile moderne. Apartamentele sunt mari, cu trei și patru camere spre exterior.

Apartamentele de la interior și cămăruțele aflate la mansardă ar fi aparținut servitorilor, după cum a mai spus Lorena Duicu. Un apartament din acest bloc are în jur de 120 de metri pătrați.

ADVERTISEMENT