News

Cod roșu de grindină în Sălaj! Cod galben în alte 29 de județe! ANM, alertă meteo de ploi torențiale, prelungită

08.06.2019 | 19:13
Cod rosu de grindina in Salaj Cod galben in alte 29 de judete ANM alerta meteo de ploi torentiale prelungita

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi torențiale, valabil pentru 29 de județe din țară. Avertizarea meteorologilor este valabilă până luni, 10 iunie 2019, dimineața. Avertizarea a fost lansată de specialiștii de ieri, 6 iunie și va expria luni la ora 10 dimineața și face parte din seria de alertări de instabilitate atmosferică din ultima săptămână.

UPDATE, ora 7:00. Alerta meteo cu cod galben de ploi torenţiale şi grindină a fost prelungită de ANM. Astfel, vremea rea persistă până marţi noapte. Şi temperaturile vor scădea, urmând să se înregistreze 17-18 grade Celsius.


UPDATE, ora 17:45 ANM a anunțat un cod roșu de grindină în județul Sălaj:

„COD ROȘU – județul Sălaj
Interval de validitate: 07.06, orele 17:40 -> 18:30
Fenomene meteorologice asteptate: GRINDINĂ DE MEDII ȘI MARI DIMENSIUNI, vânt puternic, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice și averse torențiale ce vor cumula local 35…50 l/mp
Județul Sălaj: Jibou, Bălan, Surduc, Gârbou, Băbeni, Cristolț, Zalha, Rus, Lozna”, se arată într-un comunicat ANM.


Cod galben de ploi torențiale în 29 de județe: ANM anunță fenomene meteo extreme

Se vor semnala în următoarele trei zile și averse care vor avea caracter torențial și descărcări electrice. Vântul va sufla puternic, iar vijeliile pot fi însoțite de serioase căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși la în județele de deal și de munte 25 până la 30 de litri pe metrul pătrat. Pe arii și mai restrânse apa ar putea depăși 40 de litri.

Descărcările electrice, ploile și vântul puternic vor fi prezente cu precădere în județele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara , Botoşani, Iaşi, Bacău,Vrancea şi Buzău. Această avertizare de vremea rea expiră luni la ora 22.

Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată în țara noastră

Vremea a făcut ravagii în ultimele săptămâni. Am avut o primăvară capricioasă, iar episoadele de vreme severă vor continua, iar de vină pentru episoadele tot mai agresive ale vremii este încălzirea globală, susțin experții ANM. Un climatolog a explicat recent care sunt perspectivele meteorologice pentru România următorilor ani, iar veștile nu sunt deloc pozitive.

Tornadele se pot forma în orice regiune a Europei, deci în orice regiune a RomânieiE adevărat că, dacă ne referim la Româniaobservațiile de până acum sugerează o frecvență mai mare de producere a tornadelor în regiunile de sud-est.

Vecinătatea Mării Negre (sursă suplimentară pentru umiditatea atmosferică) și orientarea arcului carpatic (ce direcționează transporturile de aer arctic spre Bărăgan și Doborgea) sunt factori care contribuie la generarea condițiilor de instabilitate puternică a atmosferei”a declarat Roxana Bojariu pentru  edupedu.ro.