News

Cod portocaliu de vreme extremă în România. Meteorologii anunță caniculă și furtuni puternice în mai multe județe

Specialiștii ANM anunță începutul caniculei în România, cu toate că în mai multe județe a fost emis cod portocaliu de vreme extremă, inclusiv furtuni.
23.06.2023 | 10:46
Cod portocaliu de vreme extrema in Romania Meteorologii anunta canicula si furtuni puternice in mai multe judete
Cod portocaliu de vreme extremă în România. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Așadar, potrivit primului avertisment meteo, România va fi sub caniculă în intervalul 23-24 iunie, fiind vorba de o vreme extremă și neobișnuită pentru această perioadă a anului. Românii trebuie să se aștepte la temperaturi ridicate, chiar de 36 de grade la umbră, și să-și ia măsurile de prevenție anunțate de autorități.

Cod portocaliu de vreme extremă în România

”Disconfortul termic va fi ridicat astăzi (23 iunie) în toate zonele de câmpie și pe arii restrânse în cele deluroase, iar sâmbătă (24 iunie) în sud și est, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade, și va fi caniculă, vineri (23 iunie) local în Câmpia de Vest și în Câmpia Română, iar sâmbătă (24 iunie) în Câmpia Română și în Dobrogea continentală”, transmit specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT

Exceptând canicula, meteorologii vorbesc în anumite județe de fenomene meteo extreme de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată”. Intervalul de valabilitate ala acestui cod portocaliu emis de ANM e valabil în perioada 23 iunie – ora 19:00, 24 iunie – ora 10:00.

”În intervalul menționat, în vestul, nord-vestul și local în centrul țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Sâmbătă și duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est”, menționează site-ul oficial al ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, în Banat, Crișana și Maramureș, meteorologii vorbesc despre ”intensificări ale vântului și vijelii”, în intervalul orar 23 iunie – ora 20:00, 24 iunie – ora 4:00. ”În Banat, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 80…100 km/h) și vijelii”, au mai transmis meteorologii.

Românii au primit, de asemenea, sfaturi de la doctorul în ştiinţe medicale Tudor Ciuhodaru, în aceste zile caniculare. Mai exact, oamenii pot afla din partea lui Tudor Ciuhodaru ce trebuie să facă în această perioadă caniculară și cum să se protejeze de căldura extremă de afară, pentru a nu risca probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

”Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură, acoperiţi ferestrele expuse la soare, mențineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis, nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade”, a scris expertul pe Facebook.

De asemenea, oamenilor le este transmis să aerisească dimineața devreme sau seara târziu, cu ajutorul curenților de aer, dar și să regleze aerul condiționat la 5 grade sub temperatura ambientală. Românii mai trebuie să țină minte, de asemenea, că deplasările sunt recomandate doar dimineața devreme sau seara, pe cât posibil în zonele umbrite.

ADVERTISEMENT

”Alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare) și purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute”, mai explică Tudor Ciuhodaru.

Totodată, românilor le este recomandat să mănânce fructe și legume și iaurt și să evite băuturi precum ceaiurile, cafeaua și Cola sau sucurile carbogazoase. La fel, oamenii ar trebui să evite alimentele cu un conținut mare de grăsimi și să evite alcoolul. Pentru cei cu copii mici sau animale de companie, sub nicio formă să nu lase copilul sau animalul închis în mașină, pentru că se poate sufoca.

ADVERTISEMENT