News

Cod roşu de furtuni în România! Zonele care au fost lovite de furia naturii

14.06.2019 | 17:49
Cod rosu de furtuni in Romania Zonele care au fost lovite de furia naturii

Vremea continuă să facă ravagii în ţară, iar meteorologii au emis mai multe atenţionări nowcasting cod galben, portocaliu şi chiar cod roşu de furtuni violente, însoţite de averse torenţiale şi de căderi semnificative de grindină. Cel mai mai afectat a fost judeţul Bistriţa-Năsăud, unde până la ora 17.45 a fost în vigoare un cod roşu de vijelie, semnalându-se grindină de dimensiunii mari și medii, intensificări puternice ale vântului, vijelie, averse torenţiale care vor depăşi 50 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Ce zone ale ţării au fost sub cod roşu, galben şi portocaliu

Localităţile afectate au fost Telciu, Târlișua, Spermezeu, Căianu Mic, Zagra, Negrilești. ANM a emis iniţial o atenţionare cod portocaliu pentru acest interval, însă avertizarea a fost actualizată la cod roşu. O altă avertizare nowcasting de ploi şi furtuni, de această dată cod galben, a fost emisă pentru judeţele Mureş şi Harghita. Aici, până la ora 18.30 au fost anunţate averse care vor cumula local 25…30 l/mp, descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări ale vântului. O averetiyare similară a fost emisă şi pentru zeci de localităţi din judeţele Buzău, Ialomiţa şi Brăila.

Nici judeţele Cluj, Galaţi, Arad, Maramureş, Bihor, Constanţa nu au scăpat de averse şi furtuni.  Conform unei informări meteo a ANM, disconfortul termic și instabilitatea atmosferică vor dura până duminică la ora 23.00. Trebuie specificat și că indicele temperatură-umezeală va depăși ușor pragul critic. Astfel, potrivit ANM, vremea va fi una călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. La orele amiezii va fi cel mai rău când în zonele de câmpie aerul devine aproape fierbinte.

soare
Un cod roşu de furtuni a fost în vigoare azi. Vremea va continua să fie extremă în perioada următoare foto: hepta.ro

Fenomenele meteo extreme vor continua

Veştile proaste, continuă, însă, să vină. Este preconizat că după un precipitaţiile din ultima perioadă să apară un val de aer saharian. Acesta va lovi România în următoarele două săptămâni. Așadar, în perioada 10 – 23 iunie vremea se va încălzi accentuat, iar temperatura va atinge maxime de 32- 34 de grade, în unele regiuni. Se pare că, vara își va intra pe deplin în drepturi, iar Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță vreme caniculară pe arii restrânse în nord-vest și izolat în sud-estul țării. După-amiaza, temperaturile vor atinge un prag critic, iar disconforul termic va fi ridicat, mai ales în zonele de câmpie.

Pe de altă parte, riscul de inundaţii rămâne crescu, iar hidrologii chiar au emis o atenţionare valabilă pentru Dunăre, pe o perioadă de 2 săptămâni.„Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor menţine ȋn continuare debite şi niveluri ridicate pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea FAZELOR DE APĂRARE” , se arată în informarea transmisă de specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Tags: