News

Cod roşu de infectări în Europa. România, singura ţară care anunţă un risc epidemiologic scăzut

Centrul European pentru Controlul Bolilor a anunțat cod roşu de infectări în toată Europa. România este singura ţară cu un risc epidemiologic mai scăzut
31.12.2021 | 17:46
Cod rosu de infectari in Europa Romania singura tara care anunta un risc epidemiologic scazut
ADVERTISEMENT

Este cod roşu de infectări cu COVID-19 în toată Europa. Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor, România este singura ţară care anunţă un risc epidemiologic mai scăzut comparativ cu celelalte state.

Cod roşu de infectări în Europa. România, singura ţară cu un risc epidemiologic scăzut

Centrul European pentru Controlul Bolilor publică în fiecare săptămână situația infectărilor din Europa.

ADVERTISEMENT

O nouă hartă europeană a îmbolnăvirilor cu COVID-19 a fost publicată în ajun de Anul Nou, iar veștile nu sunt deloc bune.

Potrivit reprezentanților ECDC, toată Europa a devenit roșie, ceea ce înseamnă că riscul epidemiologic este unul extrem de ridicat. Zonele roșii s-au tot extins de când a apărut noua tulpină Omicron.

ADVERTISEMENT

Singura veste bună este că România rămâne în continuare sub cod galben și verde și foarte puțin portocaliu.

Conform noii hărți a ratei de pozitivitate, în multe dintre țările europene a crescut procentajul de teste pozitive la numărul total de teste. Țări în care rata de pozitivitate era sub 1% cu o săptămână în urmă au în acest moment o rata de pozitivitate între 1 și 3,9%. De asemenea, sunt și țări în care rata de pozivitate depăsește în prezent 4%, chiar dacă cu o săptămână în urmă aveau sub 3,9%.

ADVERTISEMENT

Statisticile arată că Belgia are și în această săptămână roşu închis. Același lucru îl putem spune și despre Regatul Ţărilor de Jos, despre o bună parte din Germania, dar și despre Franţa, Spania, Portugalia, Irlanda, o bună parte din Italia, precum şi alte ţări din est.

Când devine o țară roșie

Specialiștii Centrului European pentru Controlul Bolilor explică că sunt două cazuri în care o țară devine roșie.

ADVERTISEMENT

Primul caz este atunci când incidența cumulată a cazurilor, într-o perioadă de 14 zile, pentru 100 de mii de locuitori, oscilează între 75 și 200, iar rata de pozitivitate depășește 4%.

Al doilea caz se referă la o rată de infectare mai mare de 200, indiferent de rata de pozitivitate.

Aceste coduri de culoare sunt importante, deoarece oferă indicații membrilor Uniunii Europene cu privire la restricțiile pe care trebuie să le impună călătorilor care se deplasează dintr-o țară în alta, fie că vorbim de carantină sau de prezentarea de teste negative.

Uniunea Europeană emite recomandări însă decizia de implementare a unor restricții revine ţărilor membre.

ADVERTISEMENT