News

Comisia Europeană declară război Tiktok-ului. O anchetă de amploare a fost deschisă de Bruxelles

TikTok ajunge pe mâna autorităților. Comisia Europeană avertizează platforma cu o anchetă, în urma încălcării unor reguli
19.02.2024 | 16:19
Comisia Europeana declara razboi Tiktokului O ancheta de amploare a fost deschisa de Bruxelles
TikTok se confruntă cu investigația Comisiei Europene privind încălcări potențiale ale protecției minorilor. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

TikTok va fi anchetat de Comisia Europeană. Autoritățile de la Burxelles avertizează platforma cu privire la o posibilă interdicție în UE în urma încălcării regulilor DSA.

Comisia Europeană amenință cu sancțiuni severe

Comisia Europeană a demarat, în cursul zilei de luni, 19 februarie, procedurile oficiale pentru a investiga dacă platforma TikTok a încălcat prevederile Actului legislativ, privind serviciile digitale (DSA) în mai multe domenii, inclusiv protecția minorilor, transparența în publicitate, accesul cercetătorilor la date și altele, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a subliniat importanța priorității acordate protecției minorilor în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale, în contextul în care TikTok este o platformă cu un număr mare de utilizatori minori și adolescenți.

El a evidențiat necesitatea respectării depline a acestor reguli pentru asigurarea unei protecții adecvate a tinerilor în mediul online și a declarat că se vor lua măsuri pentru a garanta bunăstarea fizică și emoțională a tinerilor europeni.

ADVERTISEMENT

„Protecţia minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Fiind o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi, TikTok trebuie să respecte pe deplin Actul legislativ privind serviciile digitale şi să joace un rol deosebit în protecţia minorilor în mediul online. Lansăm astăzi această procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru a ne asigura că se iau măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor europeni. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un comunicat de presă.

Cum se va desfășura ancheta Comisiei Europene

Sursa citată mai arată că, potrivit articolului 40 din Actul legislativ privind serviciile digitale, investigația Comisiei Europene se va concentra pe mai multe aspecte legate de respectarea obligațiilor DSA de către TikTok.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre evaluarea și atenuarea riscurilor sistemice, respectarea măsurilor de confidențialitate și siguranță pentru minori, instituirea unui registru de date cu funcție de căutare pentru comunicările publicitare și măsurile de sporire a transparenței platformei.

TikTok ar putea fi interzis în UE

Comisia Europeană a avertizat că TikTok ar putea fi sancționat și inclusiv interzis în Uniunea Europeană dacă nu respectă regulile stabilite de DSA, în urma constatărilor rezultate din această investigație.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că această inițiere a procedurilor nu afectează alte posibile acțiuni pe care Comisia le-ar putea întreprinde în legătură cu alte încălcări ale DSA, cum ar fi diseminarea de conținut ilegal sau notificarea infracțiunilor.

Comisia Europeană a mai subliniat că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja cetățenii europeni și pentru a se asigura că platformele online respectă legislația europeană în domeniul serviciilor digitale.

ADVERTISEMENT