News

Companiile de energie electrică, obligate să plătească despăgubiri clienților pentru întreruperea curentului

Distribuitorii de energie electrică sunt obligați să plătească despăgubiri clienților în anumite condiții.
15.06.2021 | 18:12
Companiile de energie electrica obligate sa plateasca despagubiri clientilor pentru intreruperea curentului
Companiile de energie electrică vor plăti compensații clienților pentru întreruperea curentului
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că distribuitorii de energie electrică sunt obligați să plătească compensații clienților care vor fi afectați de întreruperile neanunțate.

Compensațiile sunt între 5 lei și 300 de lei și se acordă în anumite condiții.

Companiile de energie electrică vor plăti despăgubiri clienților pentru întreruperea curentului

Toți utilizatorii afectați de întreruperea curentului  vor primi compensații între 5 lei și 300 de lei. Astfel, întreruperile care variază între 3 secunde și 3 minute vor fi monitorizate, iar clienții afectați vor fi compensați dacă se depășește numărul maxim stabilit prin standard.

ADVERTISEMENT

“Pentru fiecare astfel de depășire operatorii de distribuție vor acorda compensații tuturor utilizatorilor afectați, astfel: înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an, medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână; joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna”, se scrie în comunicatul ANRE.

Prin această măsură se dorește ca operatorul să ia măsuri eficiente și rapide pentru remedierea disfuncționalităților.

ADVERTISEMENT

“Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte și prevederea acordării de compensații utilizatorilor la depășirea numărului maxim stabilit de standard contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide și eficiente pentru remedierea disfuncționalităților care în prezent se manifestă în diferite zone de rețea de joasă tensiune și care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum și generarea de disconfort clienților”, se mai arată în comunicat.

Utilizatorii își pot monta analizatoare de calitate

De asemenea utilizatorii își pot monta pe banii lor analizatoare de calitate pe care apoi le pot folosi în cazul în care fac plângere. O altă noutate este introduce și reducerea din 1 ianuarie 2022, a abaterii pozitive permise a tensiunii de alimentare la joasă tensiune de la +10% la +5% din valoarea tensiunii nominale.

ADVERTISEMENT

Aceasta este monitorizată săptămânal. Pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind calitatea curbei de tensiune compensațiile vor fi acordate astfel:

  • pentru persoane fizice: 270 RON la 110kV, respectiv 70 RON la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare
  • pentru persoane juridice: 270 RON la 110kV, respectiv 130 RON la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare
ADVERTISEMENT

Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să realizeze de acum înainte racordările la rețea în 90 de zile, pentru clienții ale căror locuri de consum sunt alimentate prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri. Dacă acest lucru nu este respectat, compensația este de 100 de lei.

“Adițional, pentru nerespectarea prevederilor standardului de performanță, operatorul de distribuție este sancționat conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă de la 10.000 RON până la 200.000 RON”, se mai arată în comunicatul ANRE.

ADVERTISEMENT