News

Comuna din România care a dat lovitura după ce a accesat un super proiect. Multe orașe n-au așa ceva

O localitate din judeţul Cluj este pe cale să-şi dobândească independenţa energetică, graţie unui proiect care a primit deja girul Consiliului Judeţean.
18.06.2023 | 17:25
Comuna din Romania care a dat lovitura dupa ce a accesat un super proiect Multe orase nau asa ceva
Comuna Căianu va avea un parc fotovoltaic
ADVERTISEMENT

O comună din judeţul Cluj este pe punctul de a-şi asigura independenţa energetică, după ce Consiliul Judeţean i-a emis certificatul de urbanism necesar înființării unei capacități de producție a energiei electrice din sursă solară.

Instalaţia va fi formată din 187 de panouri solare

Comuna care îşi va asigura 99% din eneregie din surse alternative este Căianu, iar proiectul avizat de CJ Cluj prevede construirea pe teritoriul localităţii a unui parc fotovoltaic, pe un teren de 2.000 de mp aparținând primăriei.

ADVERTISEMENT

Viitoarea instalație va fi formată din 187 de panouri solare montate la sol, cu o putere de 550 W fiecare. Toate panourile vor genera o putere instalată cumulată de 103 kWp.

“Ne bucurăm că autoritățile locale clujene au înțeles beneficiile producerii de energie verde, regenerabilă. Încurajăm și sprijinim toate comunele care intenționează să depună proiecte de acest gen, al căror scop este acela de a diminua, într-o primă etapă, cheltuielile cu energia electrică convențională folosită la iluminatul stradal sau la electrificarea clădirilor și obiectivelor publice.

ADVERTISEMENT

Folosirea acestui nou tip de energie va genera economii însemnate la bugetele locale, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte proiecte de dezvoltare, de care să beneficieze cât mai mulți clujeni”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, citat de gazetadecluj.ro.

Proiectul, în valoare de 1.175.584 lei, urmează a fi depus la Ministerul Energiei pentru obținerea unei finanțări nerambursabile din „Fondul pentru modernizare”.

ADVERTISEMENT

Comuna Căianu, amplasată în nord-estul orașului Cluj-Napoca, la 33 km de municipiul de pe Someş, pe Câmpia Fizeșului. Ssuprafața comunei este de 55 km pătraţi, iar populația este de 2.474 de locuitori.

În paralel, guvernul continuă derularea programului Casa Verde Fotovoltaice. Persoanele fizice din Regiunea Sud Vest Oltenia se pot înscrie, începând de luni, 19 iunie 2023, ora 10:00, în cadrul acestui program, după cum anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat, în zilele de 19 iunie 2023, 20 iunie 2023 și 21 iunie 2023, românii din Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea se pot înscrie în aplicația informatică destinată Programului Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul disponibil pentru aceste județe este de 174.300.000 lei.

 

ADVERTISEMENT