News

Statul dă bani românilor să treacă pe energie solară. Cât costă, de fapt, să îți pui sistem fotovoltaic

Statul dă bani românilor să treacă pe energie solară. Puțină lume știe, însă, câți bani pot să primească de la stat pentru acest demers.
27.04.2023 | 08:00
Statul da bani romanilor sa treaca pe energie solara Cat costa de fapt sa iti pui sistem fotovoltaic
Statul dă bani românilor să treacă pe energie solară. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Statul dă bani românilor să treacă pe energie solară. Puțină lume știe, însă, câți bani pot să primească de la stat pentru a-și instala un sistem fotovoltaic. Programele de subvenționare pot să pară destul de complicate pentru omul de rând, însă cu puțin ajutor oricine poate obține bani de la stat, fără prea mult stres.

Statul dă bani românilor să treacă pe energie solară.

România, la fel ca și restul țărilor din UE, dorește să încurajeze oamenii care vor să producă energie electrică sau căldură, totul pentru a economisi bani, în cele din urmă, dar și pentru a proteja mediul înconjurător. În acest sens, Guvernul pregătește un program pentru a încuraja montarea de sisteme fotovoltaice, denumit ”Casa Verde Fotovoltaice”. Cu ajutorul acestui program, beneficiarii pot obține chiar și 20.000 de lei de la stat (bani care ar trebui sa ajungă pentru un sistem fotovoltaic performant).

ADVERTISEMENT

Subvențiile statului încurajează trecerea la energia solară în România

Potrivit ministrului Tanczos Barna, aproximativ 150.000 de gospodării vor beneficia de acest ajutor. ”Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii. Pentru înscriere va fi nevoie de buletin și extras de funciar pe aceeași adresă, pe aceleași imobile și apoi adeverințe cu lipsa datoriilor la bugetul de stat și putem să semnăm finanțarea”, a declarat ministrul mediului.

Cum funcționează subvențiile pentru sistemele fotovoltaice în România

România nu e străină de subvenții pentru sisteme fotovoltaice sau pentru panouri solare. Cert e că există anumite condiții pentru ca o persoană să ajungă în posesia acestor bani. Practic, ca și în acest caz al sistemelor fotovoltaice, cei care își instalau panouri solare primeau până la 20.000 de lei, cu mențiunea că și persoana care aplică pentru subvenție trebuie să contribuie cu 10% din această sumă.

ADVERTISEMENT

Acum, conform șefului Administraţiei Fondului pentru Mediu Laurențiu Neculaescu, lucrurile ar trebui să fie destul de simple. ”Au nevoie doar de buletin, vor completa un chestionar foarte simplu, cinci, șase întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. Acele firme vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme. În momentul în care instalatorul va încărca în aplicaţie factura şi certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administraţia Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”, a a adăugat șeful AFM.

Beneficiile financiare și ecologice ale energiei solare în România

Așadar, ce ar putea determina un român să-și instaleze un panou fotovoltaic sau un panou solar? Cum explică și experții, e vorba de fapt de un echilibru în gândirea fiecărui om, echilibru între gândirea ecologică, nevoia de protejare a mediul, și economisirea banilor. Practic, beneficiile ecologice ar fi că protejăm mediul prin instalarea de astfel de panouri, iar cele financiare sunt evidente: o investiție inițială (chiar dacă e mai mare) va asigura independență energetică și investiția se va amortiza în timp, pentru că nu vom mai plăti nicio factură la curent. Mai mult, cei care produc prea multă energie electrică au dreptul legal să o vândă, cu ajutorul statului.

ADVERTISEMENT

Ghidul complet pentru instalarea unui sistem fotovoltaic în România

Cu siguranță mulți se vor întreba în ce condiții poate fi instalat un astfel de sistem în România? Primul pas ar fi să verificați din ce regiune faceți parte, ca mai apoi specialiștii să verifice dacă cererea se justifică. Guvernul a publicat deja lista cu zonele geografice.

Așadar, lista pe regiuni și județe a zonelor ar fi regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de regiunea NE (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), regiunea SE (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea), regiunea SM (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), regiunea SV (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), regiunea V (udeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), regiunea NV (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) și regiunea C (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu).

ADVERTISEMENT

”Obiectul programului îl reprezintă finanțarea achiziționării și instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, în vederea producerii energiei electrice și utilizării acesteia de către consumatorii racordați la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice”, transmit specialiștii. De reținut că programul se adresează persoanelor fizice, dar și celor juridice.

În mod normal, cei care doresc să-și instaleze un panou fotovoltaic sau solar o vor face cu ajutorul specialiștilor, chiar dacă e vorba de subvenție, sau nu. Pentru cei care sunt mari meșteri, există și un scurt ghid care să arate cum se montează aceste panouri.

Primul pas, după ce au fost cumpărate panourile, ar fi să ne asigurăm că panourile stau bine fixate pe suporturi special concepute, pentru că aceste structuri oferă rigiditate sistemului. Din nou, extrem de important ca panourile solare sau fotovoltaice să fie montate în așa fel încât direcția de captare a energiei să fie optimă.

Ulterior, după ce panourile vor fi instalate, ele vor fi fixate cu șuruburi și piulițe, dispuse în așa fel încât să reziste cât mai mult timp. Al treilea pas va fi realizarea cablajului, unde vor fi folosiți conectori universali MC4, care sunt compatibili cu orice tip de panou solar sau fotovoltaic.

Urmează conectarea sistemului fotovoltaic la invertorul solar. ”Firul pozitiv de la panoul solar este conectat la terminalul pozitiv al invertorului. Firul negativ este conectat la terminalul negativ al invertorului. Invertorul solar este apoi conectat la bateria solară și la rețea pentru a produce energie electrică”, explică specialiștii în domeniu. Ultimul pas ar fi conectarea invertorului solar la rețea. ”Conectarea invertorului solar la rețea. Legătura dintre invertor și rețea se face prin intermediul unui ștecăr care se conectează la panoul central. De aici, un cablu este conectat la panoul care furnizează electricitate clădirii”, mai arată site-urile de specialitate în domeniu.

Care sunt diferențele între panourile solare si cele fotovoltaice

Conform experților, un panou solar, sau un colector solar, e un dispozitiv care transformă energia solară în căldură. Așadar, lumina vine de la soare și e convertită în căldură. Un panou fotovoltaic funcționează diferit, pentru că aici energia radiației solare e transformată în electricitate. Așadar, pe înțelesul tuturor, de la panourile sau colectoarele solare se obține căldură, iar de la panourile fotovoltaice se obține energie electrică.

ADVERTISEMENT
Tags: