News

Comuna din România care pare a fi din Europa occidentală: aproape toată lumea de aici circulă cu bicicleta

În vestul țării, găsim comuna din România desprinsă parcă dintr-un stat occidental: aici, aproape toată lumea circulă cu bicicleta.
20.04.2024 | 16:09
Comuna din Romania care pare a fi din Europa occidentala aproape toata lumea de aici circula cu bicicleta
Șemlac, comuna din România unde aproape toată lumea merge cu bicicleta. La școală, copii de toate vârstele vin cu acest mijloc. Sursa foto: Facebook / Primăria Șemlac
ADVERTISEMENT

Unde se află comuna din România care pare a fi din Europa occidentală: aici, aproape toată lumea, de la adulți până la copiii de grădiniță sau școală gimnazială, circulă cu bicicleta zi de zi.

Șemlac, comuna din România unde aproape toată lumea merge cu bicicleta. La școală, copii de toate vârstele vin cu acest mijloc

În zilele noastre, mașina este un mijloc de transport aproape indispensabil. În marile aglomerări urbane, majoritatea oamenilor dispun de acest mijloc de deplasare, fie că vorbim de vehiculul personal sau cel de la serviciu.

ADVERTISEMENT

În anul de grație 2024, în care șoselele din aproape toate localitățile țării sunt neîncăpătoare din cauza mașinilor, încă mai există zone unde oamenii preferă mijloace de transport mai puțin ”convenționale” atunci când vine vorba de a se deplasa dintr-un loc în altul.

În vestul țării, mai exact în județul Arad, există o comună care se mândrește cu faptul că aproape toată lumea pedalează, așa cum se întâmplă în țările din Occident, în care mersul pe bicicletă este o tradiție.

ADVERTISEMENT

În această lăudabilă situație găsim comuna Șemlac. Aici, locuitorii par a fi abandonat mașina în favoarea bicicletei. Cei mici merg la cursuri pe două roți. Rastelurile din fața școlii sunt neîncăpătoare.

Autoritățile locale din Șemlac au avut grijă ca mersul cu bicicleta să fie unul înlesnit de infrastructură. Aici, aproape 3 kilometri de piste de biciclete sunt dați în folosință.

ADVERTISEMENT

Pistele sunt amplasate lângă trotuar, şi nu pe marginea şoselei. Astfel, reduc la zero pericolul de un accident. ”Dintre cei 330 de copii din școala noastră, peste 50% vin cu bicicleta. Unii sunt însoțiți de părinți, alții vin singuri”, spune Daniela Vădăsan, directorul şcolii din zonă, pentru TVR.

Letiția Stoian, primarul comunei Semlac, declară că micuții din localitate sunt în siguranță. Ea a avut și un mesaj pentru părinți. “De multe ori le spun părinților să îi lase să vină singuri la școală, pentru că sunt în siguranță. Pista îi aduce în siguranță la școală”.

ADVERTISEMENT

Dată fiind preferința pentru acest mijloc de transport, locurile din rastelurile de la școli au devenit insuficiente. Primăria are în plan să monteze altele, pentru ca pedalatul să fie susținut și mai departe.

România, al doilea producător de biciclete din Uniunea Europeană

În 2023, Uniunea Europeană a produs 14,7 milioane de biciclete. Primul producător este Portugalia, cu 2,7 milioane de unități. Surprinzător, al doilea cel mai mare producător de biciclete a fost România, cu 2,6 milioane de unități. Urmează Italia (2,5 milioane), Germania (1,7 milioane) și Polonia (1 milion).

ADVERTISEMENT