News

Afacerea în care România a devenit campioană. Suntem pe locul doi în Europa, dar puțini știu despre ea

Afacerea în care România e campioană. În această industrie lucrurile merg din ce în ce mai bine, deși situația economică a țării nu este roz.
21.09.2023 | 09:49
Afacerea in care Romania a devenit campioana Suntem pe locul doi in Europa dar putini stiu despre ea
Afacerea la care România a devenit campioană. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Afacerea în care România a devenit campioană și cu care a ajuns pe locul doi în Europa. Deși situația economică nu este roz, în ultima periodă, România se poate mândri că o industrie pe care, de altfel, puțini cetățeni o cunosc, merge ca pe roate.

Afacerea în care România a devenit campioană

Este vorba de producția de biciclete, la care România se află în top trei. Clasarea țării pe locul doi poate să pară bizară, având în vedere că românii nu sunt fani în ceea ce privește mersul pe bicicletă, preferând să se deplaseze cu mașinile.

ADVERTISEMENT

Ne aflăm în topul clasamentului datorită faptului că mâna de lucru este ieftină în țara noastră. Cele mai multe biciclete sunt trimise la export, nu cumpărate de români, potrivit experților.

„Statisticile spun că aproximativ 60% dintre români aleg să nu folosească bicicleta. Principalele motive pentru care românii evită acest mijloc de transport sunt infrastructura precară.

ADVERTISEMENT

Dar şi faptul că avem o accesibilitate scăzută. Nu prea avem unde să o lăsăm în siguranţă”, spun experții, conform Observator News, cu privire la situația din România.

Câte firme din România produc biciclete

Cele mai multe biciclete pleacă spre export din Deva, Timișoara și Reșița, ajungând în state din Europa. În România, un vehicul pe două roți, bine echipat, costă până în 3.000 de lei, potrivit specialiștilor.

ADVERTISEMENT

Proprietarul unui astfel de magazin a precizat pentru sursa menționată cum merg vânzările, în țara noastră, în această industrie. „Ceva mai lent în ultimii doi ani, din cauza crizei, care afectează toate sectoarele, şi a puterii de cumpărare ceva mai scăzute în România.

Majoritatea bicicletelor sunt vândute în Occident, unde piaţa este extrem de mare comparativ cu ce se întâmplă la noi”, a declarat Răzvan Teodorescu.

ADVERTISEMENT

O analiză a Comisiei Europene arată că, în 2022, în țara noastră s-au produs circa 2,6 milioane de biciclete (17,7 la sută din totalul celor produse în UE). Pe primul loc în clasamentul producătorilor de vehicule pe două roți se află Portugalia.

Este urmată de România, iar pe cel de-al treilea loc este Italia, arată datele publicate de Comisia Europeană. În anul 2022, în România existau doar 35 de companii cu acest obiect de activitate, arată Zf.ro.

 

ADVERTISEMENT