Life

Comuna din România în care un avion a devenit obiectiv turistic: „Vom deschide un muzeu”

Comuna din România în care un avion vechi de pasageri s-a transformat în atracție turistică. Proprietarii vor să deschidă un muzeu.
29.04.2024 | 15:26
Comuna din Romania in care un avion a devenit obiectiv turistic Vom deschide un muzeu
Comuna din România unde un avion a devenit atracție turistică. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un avion vechi de mai bine de 40 de ani a fost adus pe aerodromul din Șiria și poate fi văzut de pe drumul care duce spre cetatea cu același nume. Proprietarii vor să-l transforme într-un muzeu al aviației.

Comuna din România unde principala atracție a devenit un avion

Într-o comună din Arad, un avion “Fokker 100” a devenit principala atracție turistică. Aeronava veche de 40 de ani, fără aripi, a fost subiectul unui transport agabaritic în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT

Avionul a fost adus în Șiria, iar în perioada care urmează o să fie livrate și aripile. Valentin Bot a declarat că aeronava a fost cumpărată chiar de proprietarii aerodromului din localitate.

Acesta va fi transformat într-un restaurant, dar proiectul din care face parte este mai amplu, oamenii dorindu-și să amenajeze un muzeu. „Imediat ce acest avion a ajuns aici, având dimensiuni considerabile, a devenit o curiozitate şi o atracţie pentru turiştii care vin la Cetatea Şiria.

ADVERTISEMENT

Este un proiect care ne bucură foarte mult, pentru că muzeul şi restaurantul vor completa oferta turistică a comunei noastre, unde cetatea este principala atracţie, mai ales în weekend, când vin şi o mie de vizitatori”, a declarat primarul pentru Agerpres. 

Aeronava a fost scoasă din uz de câțiva ani

Comandantul aeordromului și co-proprietar al bazei, Dan Cojocaru, a dezvăluit că acest avion adus la Șiria era scos din uz de mai mulți ani și a fost achiziționat chiar de la noi din țară. Transportul, însă, nu a fost ușor.

ADVERTISEMENT

„A fost un transport dificil până la Şiria, pentru că acest aparat de zbor are 37 de metri lungime. A fost nevoie să fie demontate aripile, dar deja le montăm la loc. Intenţia noastră este ca în cel mult trei luni acest avion să fie complet reamenajat ca restaurant, cu 80 de locuri la interior şi 220 de locuri pe terasa de la sol, care va fi sub avion.

Ulterior, vom deschide un muzeu, pentru că în prezent mai avem expuse la Şiria un IAR 93 şi un MIG 21. Intenţionăm să mai aduce încă două aeronave, un MIG 15 şi un MIG 17, ambele de la noi din ţară, scoase din uz”, a dezvăluit Dan Cojocaru.

ADVERTISEMENT

Pilotul arădean Vlad Zgărdău a mărturisit pentru sursa citată anterior că Fokker 100 este prima aeronavă cu care a zburat, iar la vremea aceea era considerat „un aparat de top”.

ADVERTISEMENT