News

Localitatea în care se construiește primul aeroport privat din România. Nu este departe de București

România va avea primul aeroport privat la mai bine de 30 de ani de la Revoluție. Acesta va fi de fapt un fost aerodrom militar, care va fi modernizat.
20.03.2024 | 08:04
Localitatea in care se construieste primul aeroport privat din Romania Nu este departe de Bucuresti
Localitatea în care se construiește primul aeroport privat din România. Nu este departe de București
ADVERTISEMENT

Este vorba despre aerodromul militar Alexeni, din județul Ialomița, care va fi modificat cu o investiție de 400 de milioane de euro. Consiliul Județean a anunțat deja că a semnat contractul ce concesiune pentru proiect, iar aeroportul va fi construit de un consorțiu format din companiile Automagistral-Pivdel SRL (Ucraina) și Avant Airports SRL (Târgu Mureș).

Localitatea în care se construiește primul aeroport privat din România

”Consorțiului declarat câștigător se angajează să realizeze o investiție estimată la 400 de milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 4 ani”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean. Așadar, Aeroportul Alexeni, cum se va numi oficial, va deveni primul aeroport privat din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Scopul acestui aeroport va fi de a prelua o parte din traficul care sufocă Aeroportul Otopeni. Bucureștenii vor avea de parcurs doar 66 de kilometri până la acest nou aeroport. ”Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate.

Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, au explicat autoritățile, potrivit presei. Așadar, investitorii au gândit deja două terminale de tip cargo și pasageri, însă au planuri și mai mărețe.

ADVERTISEMENT

De exemplu, acest aeroport va fi ”dotat” și cu un hotel de lux, o stație de tren, în colaborare cu CFR Călători, precum și o zonă de agrement, centre de conferințe și un parc fotovoltaic de 40 MW. Doar acest parc va costa aproximativ 30 de milioane de euro. Totodată, conform obiectiv.net, lângă aeroport va exista un sistem de reciclare și management al deșeurilor.

Aerodromul Alexeni a fost construit în 1954 și se lăuda cu cea mai lată pistă din țară, de 80 de metri, aici fiind înființat singurul regiment de elicoptere din România. Cu toate acestea, baza militară a fost abandonată în 2001, iar în 2002 a fost dezafectat și transferat din administrarea MApN în administrarea Ministerului Justiției. În 2011 a ajuns în cele din urmă în grija Ministerului Dezvoltării Regionale.

ADVERTISEMENT

Se construiește un nou aeroport în sudul Bucureștiului

Interesant, în urmă cu jumătate de an, Primăria Sectorului 4 și Consiliul Județean Giurgiu anunțau că se va construi un nou aeroport, undeva în sudul Bucureștiului. Acest aeroport internațional ar trebui să fie mai mare decât cel de la Brașov și va avea terminale de pasageri și cargo. Și în acest caz autoritățile au atras atenția că Aeroportul Otopeni nu mai poate face față fluxului de pasageri.

”Astăzi am bătut în cuie, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, cel mai nou proiect de infrastructură pe care-l vom derula în sudul Capitalei, menit să echilibreze decalajul major de dezvoltare între nordul şi sudul oraşului. Este vorba despre construcţia unui aeroport pe care comunitatea noastră, a celor din sectorul 4, împreună cu Consiliul Judeţean Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Îl vor realiza împreună, iar această asociere în cursul săptămânii viitoare va căpăta şi forma documentelor, iar în următoarea lună vom avea posibilitatea să semnam inclusiv realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate“, a declarat atunci primarul Daniel Băluţă. Informația a fost confirmată atunci și de către prefectul Rareș Hopincă, cel care a avertizat că fără un aeroport nou Bucureștiul se va sufoca.

”Împreună cu autorităţile statului şi după studiile de specialitate vom decide unde este locul potrivit. M-ar bucura foarte mult să fie un aeroport de talia Aeroportului Otopeni. Dacă nu reuşim să-l facem atât de mare, măcar două treimi din ceea ce înseamnă Aeroportul Otopeni“, a adăugat primarul Daniel Băluţă.

ADVERTISEMENT
Tags: