News

Comunele din România care s-au umplut de lupi și urși. Doar câteva sute de familii mai locuiesc aici

Autoritățile și localnicii sunt în alertă, iar pagubele cauzate de animalele sălbatice se amplifică în mai multe sate din România
09.03.2024 | 11:47
Comunele din Romania care sau umplut de lupi si ursi Doar cateva sute de familii mai locuiesc aici
Alarmă în satele montane. Lupii și urșii creează probleme pentru localnicii din Buzău. Sursa foto: Facebook / Agenția pentru Protecția Mediului BZ
ADVERTISEMENT

Încă de la începutul anului, satele montane ale Buzăului se confruntă deja cu atacuri din partea animalelor sălbatice. În mijlocul iernii, urșii și chiar lupii pătrund în curțile oamenilor, provocând pagube și omorând animalele domestice crescute în apropierea locuințelor.

Lupii și urșii terorizează comunitatea din  Buzău

În localitatea Odăile, de exemplu, nu sunt urșii, ci lupii care pătrund în gospodării și produc daune semnificative. Atacuri de acest fel au fost raportate atât în ianuarie, cât și în această lună.

ADVERTISEMENT

Din păcate, majoritatea gospodarilor afectați sunt persoane în vârstă, iar în octombrie anul trecut, un bătrân de 82 de ani, cu un fiu de peste 50 de ani imobilizat la pat și soția bolnavă, au fost victimele unui atac, explică primarul Cristache Grama, citat de sansanews.ro.

„Din păcate, peste tot atacă lupii, acolo unde gospodăriile sunt mai izolate, nu în centrul satului. Am avut atac de lup dat în ianuarie, dar am avut unul și luna aceasta. Cam în fiecare lună avem 1-2 atacuri. Din păcate, majoritatea gospodarilor afectați sunt bătrâni.

ADVERTISEMENT

Am avut în octombrie un caz la casa unui bătrân de 82 de ani, cu un băiat de peste 50 de ani imobilizat la pat, soția și ea bolnavă. Aveau o capră pe care o creșteau pentru lapte, dar într-o seară au ajuns lupii și au ucis-o. Oamenii încep să se lipsească să mai crească animale, de teama lupilor. Urșii nu au mai atacat în ultima perioadă, lupii sunt marea problemă la noi și sigur vor ataca în continuare pentru că vor ieși mieii la păscut”, spune primarul Cristache Grama.

O altă comună din Buzău este terorizată de urși

De partea cealaltă, la Chiliile, urșii sunt cei care atacă indiferent de sezon. Numărul urșilor este destul de mare, fiind undeva la 10 și 15 exemplare doar la Chiliile, în județul Buzău, spune primarul Valentin Zaman.

ADVERTISEMENT

„Un caz am avut anul acesta. Un urs a intrat într-o gospodărie, nu foarte izolată, este un grup de 2-3 case, și a omorât un animal. Dar urși sunt destui, numai la noi cred că sunt 10-15 exemplare. Mi-e și frică să vină primăvara, atunci se vor înmulți atacurile”, a declarat primarul Valentin Zaman.”, a spus Valentin Zaman, potrivit sursei menționate.

Conform statisticilor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului Buzău, în prima lună a anului au fost înregistrate atacuri din partea animalelor sălbatice și în alte comunități.

ADVERTISEMENT

„În luna ianuarie 2024, A.P.M. Buzău a participat la 4 comisii de evaluare și constatare a pagubelor provocate de animalele sălbatice din specii strict protejate, dintre care 3 comisii pentru pagube cauzate de urși (în comunele Chiliile, Cernătești și Beceni) și o comisie pentru pagube provocate de lupi (în comuna Odăile)”.

ADVERTISEMENT