Life

Conacul vechi de sute de ani de la Țigănești ajuns o ruină va renaște din propria cenușă. Aici a pus A. I. Cuza la cale Unirea Principatelor

Monumentul istoric cu o vechime de sute de ani de la Țigănești, de la paragină la un proiect grandios. E locul unde A. I. Cuza a gândit Unirea Principatelor Române.
29.11.2023 | 22:39
Conacul vechi de sute de ani de la Tiganesti ajuns o ruina va renaste din propria cenusa Aici a pus A I Cuza la cale Unirea Principatelor
Monumentul istoric cu o vechime de sute de ani de la Țigănești, de la paragină la un proiect grandios. E locul unde A. I. Cuza a gândit Unirea Principatelor Române. Sursa foto: Primăria Comunei Munteni
ADVERTISEMENT

Conacul vechi de sute de ani de la Țigănești ajuns o ruină va renaște din propria cenușă. Aici a pus A. I.  Cuza la cale Unirea Principatelor care s-a produs la 24 ianuarie 1859, după ce liderul unionist a fost ales domnitor în Moldova și Țara Românească.

Monumentul istoric cu o vechime de sute de ani de la Țigănești, de la paragină la un proiect grandios. E locul unde A. I. Cuza a gândit Unirea Principatelor Române

Monumentul istoric cu o vechime de sute de ani de la Țigănești, de la paragină la un proiect grandios. E locul unde A. I. Cuza a gândit Unirea Principatelor Române. În anul 1862, cu ajutorul unioniștilor din Moldova și Țara Românească, Alexandru Ioan Cuza avea să unifice Parlamentul și Guvernul.

ADVERTISEMENT

În felul acesta s-a realizat unirea politică. Clădirea emblematică din județul Galați, aflată la numai câțiva kilometri de orașul Tecuci, a fost confiscată ulterior de comuniști, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A trecut prin vremuri foarte tulburi și prin numeroase transformări, însă la un moment dat a fost lăsată în paragină. În prezent, Consiliul Județean Galați și Academia Română au semnat un acord de cooperare pentru a renova conacul.

ADVERTISEMENT

Concret, acordul dintre cele două părți a fost încheiat în cursul zilei de miercuri, 29 noiembrie 2023, și presupune că locul va fi administrat în următorii 10 ani de Consiliul Județean Galați. Asta înseamnă locuința că va fi consolidată, reabilitată și renovată.

Conacul de la Țigănești, salvat de fonduri europene

Banii provin din fonduri europene, Conacul de la Țigănești figurând drept un monument istoric și arhitectural, aflat pe lista Ministerului Culturii. Și poarta conacului, construită în stil neogotic, situată în partea de sud a moșiei, va fi reabilitată complet.

ADVERTISEMENT

„Este singura soluție de a salva de la dispariție unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul nostru. Vom reda astfel strălucirea de altădată a conacului și-l vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit.

Din păcate, astăzi, conacul este într-o avansată stare de degradare, pentru că mulți nu au înțeles cât este de valoros și de frumos acest monument istoric”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Mai mult, autoritățile au mai anunțat că și drumul Micii Uniri: Casa Cuza Vodă – Conacul de la Mânjina-Palatul de la Țigănești va fi pus în valoare. Conacul urmează să devină un obiectiv turistic care nu va fi trecut cu vederea de călători.

Care este istoria Conacului de la Țigănești

Conacul de la Țigănești are o istorie veche în spate. A aparținut poetului reprezentativ pentru Moldova, Costache Conachi, care s-a născut pe 14 septembrie 1778 în satul Țigănești, comuna Munteni, județul Galați.

A fost al patrulea copil din prima căsătorie a vornicului Manolache Conachi cu Ileana, fiica vistierului Dinu Cantacuzino. Localitatea este și locul unde logofătul a trăit o mare parte din viața sa și unde a creat multe dintre poeziile sale erotice.

Tot aici a încetat din viață pe 4 februarie 1849. În 1881 clădirea avea să fie vândută lui Tache Anastasiu, personaj politic important, prefect al județului Tecuci. Conacul de la Țigănești a fost lăsat apoi prin testament Academiei Române, în 1897.

După anul 1912 au început să se construiască două aripi laterale și a avut nevoie de reparații în 1942, după cutremurul din 1940. Ani mai târziu clădirea a fost transformată în Centrul Şcolar Agricol şi în Liceul Agricol Tecuci. A fost și sediul Întreprinderii Agricole de Stat.

ADVERTISEMENT