Life

Palatul din România vechi de 200 de ani, ajuns în paragină, care va renaște din propria cenușă. E o bijuteria arhitecturală pe care orice român trebuie s-o vadă

Palatul din România vechi de 200 de ani, ajuns în paragină, urmează să crească din propria cenușă. Unde se află acesta?
12.11.2023 | 15:00
Palatul din Romania vechi de 200 de ani ajuns in paragina care va renaste din propria cenusa E o bijuteria arhitecturala pe care orice roman trebuie so vada
Palatul din România vechi de 200 de ani, ajuns în paragină, care va renaște din propria cenușă. Sursă foto: observatornews.ro, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Palatul din România vechi de 200 de ani, ajuns în paragină, va renaște. Bijuteria arhitecturală urmează să fie consolidată și refăcută după planurile inițiale. Despre ce construcție este vorba?

Palatul din România vechi de 200 de ani care ajuns în paragină

Palatul din România vechi de 200 de ani care va renaște este Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei. Menționăm faptul că această clădire aflată în centrul Capitalei se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați și a intrat deja în restaurare.

ADVERTISEMENT

Se pare că aceasta urmează să fie consolidată după planurile inițiale. La momentul actual, aceasta este înconjurată de schele, iar muncitorii lucrează continuu, scriu cei de la observatornews.ro.

Rareş Iancău, reprezentant al unei companii de lucrări, a confirmat pentru sursa citată că lucrările au început în urmă cu o lună de zile. Mai sunt însă pași importanți până când Palatul din România vechi de 200 de ani va fi restaurant complet.

ADVERTISEMENT

„Execuţia lucrărilor a început acum o lună, cu desfacerea elementelor arhitecturale cu valoare monumentală şi pregătirea subsolului pentru prima etapă a consolidării”, a spusa acesta, pentru observatornews.ro.

Se pare că lucrările au început din curtea interioară a palatului. Aici urmează să fie amenajată o piațeta. Totodată, lucrări se desfășoară și în pivniță. Cum va arăta însă Palatul vechi de 200 de ani după finalizarea lucrărilor? Totul va fi restaurat.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti, a vorbit despre această capodoperă arhitecturală. Potrivit acestuia, palatul are o mulțime de subsoluri de unde se fura vin.

„Palatul avea nişte subsoluri foarte ample în care au existat depozite de vin din care uneori se fura. Se furau vinuri de colecţie. Era o rezervă de vinuri mai oficială, să spunem”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Care este povestea Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei

Cum a ajuns acest palat în paragină? După Revoluție, clădirea a generat un val de controverse. Deși statul a avut numeroase ocazii să cumpere monumentul istoric, niciodată nu a avut bani. Astfel, clădirea a fost retrocedată urmaşilor familiei Ştirbey, arată sursa citată.

Lucrurile aveau să se schimbe în 2005. La acel moment, moşternitorii au vândut palatul unui om de afaceri, pentru nu mai puțin de 11 milioane de euro. Deși acesta a vrut să contruiască aici un mall şi un bloc-turn, proiectele nu au fost aprobate.

De cinci ani însă, palatul Ştirbey are un nou proprietar. Acesta își dorește ca palatul să rămână deschis pentru activități culturale. În ceea ce privește finalizarea lucrărilor, restaurarea ar putea fi gata în doi ani de zile.

ADVERTISEMENT