Sport

Condamnări de peste 3.500 de ani de închisoare în ”dosarul Fenerbahce”. Cum s-a ajuns la această decizie

Sentințe fără precedent și condamnări la mii de ani de pușcărie au decis instanțele din Turcia, în ”dosarul Fenerbahce”, din 2011.
06.06.2021 | 14:32
Condamnari de peste 3500 de ani de inchisoare in dosarul Fenerbahce Cum sa ajuns la aceasta decizie
ADVERTISEMENT

25 de persoane au primit condamnări cu închisoarea, în total 3.576 ani, în ”dosarul Fenerbahce”, în care oficiali ai clubului din Istanbul erau bănuiți de trucare de meciuri.

Scandalul a izbucnit la finalul sezonului 2010-2011 când Fener a cucerit al 18-lea titlu de campioană a Turciei.

ADVERTISEMENT

Ce a declanșat scandalul care a dus la condamnări record

Imediat după încheierea sezonului 2010-2011, la capătul căruia Fenerbahce Istanbul s-a încununat campioană, au apărut informații conform cărora galben-albaștrii ar fi trucat mai multe meciuri pentru a cuceri trofeul.

Acuzațiile au fost lansate de Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în Statele Unite ale Americii, care ulterior a orchestrat o lovitură de stat în 2016.

ADVERTISEMENT

În 2011, președintele lui Fenerbahce, Aziz Yildirim, a fost condamnat la doi ani de închisoare. În fața instanțelor Yldirim a negat acuzațiile care i se aduceau lui și clubului pe care îl conducea.

Acesta și-a susținut cu fiecare ocazie nevinovăția și a precizat că dosarul a fost ”fabricat” pentru a denigra imaginea clubului Fenerbahce.

ADVERTISEMENT

Titlul nu a fost retras grupării însă, condamnarea președintelui Aziz Yildirim s-a menținut. Ulterior, autoritățile din Turcia au descoperit noi dovezi care incriminau mai multe persoane în acest dosar și au ajuns la concluzia că acuzațiile aduse clubului Fenerbahce au fost opera susținătorilor lui Gulen, care s-ar fi infiltrat în justiția și poliția din Turcia.

Fenerbahce a fost exclusă din competițiile continentale intercluburi

UEFA a reacționat imediat după declanșarea scandalului și a exclus-o pe Fenerbahce din Liga Campionilor, ediția 2011-2012, și din cupele europene până la finalul sezonului 2012-2013.

ADVERTISEMENT

După mai bine de un deceniu de anchete, justiția din Turcia i-a condamnat pe Hidayet Karaca, patronul unui trust de presă, și pe Nazmi Ardic, ofițer de poliție, la 1.406 ani, respectiv 2.170 de ani de închisoare.

Karaca este acuzat că a instigat la urmărirea de apeluri telefonice și la falsificarea documentelor, în timp ce ofițerul de poliție a fost găsit vinovat de falsificare de documente și conspirație împotriva clubului. În total 25 de persoane au primit condamnări la închisoare în acest dosar.

Daily Mail notează că actualul președinte al clubului Fenerbahce, Ali Koc, a anunțat că va cere despăgubiri financiare și morale importante. În plus, va cere justiției să-i oblige pe cei vinovați să-și ceară scuze public pentru prejudiciul de imagine adus clubului.

ADVERTISEMENT