În sezonul rece, se întâmplă de foarte multe ori să apară condens pe suprafața geamurilor. Dincolo de faptul că nu este deloc estetic, aceasta poate fi o problemă reală. Dacă nu se iau măsuri la timp, condensul de la geamuri poate deveni un adevărat pericol pentru organism și poate duce la fel de fel de complicații.
În perioada mai rece, în special în sezonul de iarnă, diferența de temperatură dintre interior și exterior se simte mai mult ca niciodată. Asta se poate vedea mai ales pe suprafața geamurilor, acolo unde apar primele semne de condens.
Nu doar diferența de temperatură este vinovată pentru formarea condensului de pe geamuri. De multe ori, acesta apare și din cauza umidității mult prea ridicate din interiorul locuinței.
Aspectele care cauzează prezența condensului pe geamuri sunt diverse. Însă, este foarte important să cunoști cauza pentru a putea descoperi care este metoda potrivită pentru a putea scăpa de condens.
Unul dintre factorii care cauzează apariția condensului este prezența prea multor persoane într-o cameră sau locuință. Aerul pe care îl respiră fiecare dintre persoane are un anumit grad de umiditate, așa că se formează umiditate și în cameră.
O altă greșeală care duce la apariția condensului este obiceiul unor gospodine de a găti fără să deschidă geamul. De asemenea, dacă obișnuiești să speli vasele cu apă caldă sau să usuci hainele în casă, asta poate duce la creșterea nivelului de umiditate.
De foarte multe ori, cele mai ”vinovate” încăperi pentru producerea condensului sunt băile. Dacă nu aerisești imediat după ce ai făcut baie, toți aburii formează condens în casă.
Acum că ai aflat care sunt principalii factori care duc la formarea de condens, trebuie să știi cum scapi de asta. Foarte important este să ai în casă un dezumidificator. Acesta este o investiție foarte bună, mai ales pentru locuințele unde umiditatea este destul de ridicată. Cu ajutorul lui, poți menține un nivel de 50-60% de umiditate în casă, cât este și recomandat.
Dacă nu ești dispus să dai banii pe un dezumidificator, atunci trebuie să îți faci un obicei din a aerisi casa destul de des. Aerul proaspăt ajută foarte mult și nu doar pentru eliminarea condensului.
De asemenea, trebuie să ții cont ca de fiecare dată când gătești să folosești hota de la aragaz. Dacă nu ai, nu uita să deschizi geamul!