News

Fenomen îngrijorător. Tot mai mulţi urși coboară din munți în Harghita. Șase apeluri la 112 într-o singură zi

Jandarmii din Harghita au intervenit pentru a îndepărta mai mulți urși din gospodăriile oamenilor, fiind înregistrate șase apeluri la 112 în doar 24 de ore.
14.06.2022 | 11:44
Fenomen ingrijorator Tot mai multi ursi coboara din munti in Harghita Sase apeluri la 112 intro singura zi
Urșii coboară în localitățile din Harghita. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Urșii coboară din munți pentru a căuta hrană și au ajuns inclusiv în curtea unui hotel din Harghita, precum și în curtea unei biserici. Din fericire, nu au existat incidente, iar jandarmii au reușit să protejeze oamenii aflați în pericol.

Urșii coboară în localitățile din Harghita

Potrivit news.ro, jandarmii au reușit să captureze animalele și să le transporte înapoi în pădure fără a se înregistra pagube sau alte incidente.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria Harghita a anunțat că în ultimele patru zile au fost primite nouă apeluri la 112, care semnalau prezența unor urși în localitățile Băile Tuşnad, Ciumani, Topliţa, Izvoru Mureşului, Hodoşa şi Borsec.

Jandarmii au intervenit în șapte dintre aceste cazuri, în Băile Tușnad și Toplița fiind alarme false.

ADVERTISEMENT

Vineri, 10 iunie, la ora 06:53, o femeie anunţa prezenţa unui urs, posibil pui, într-un copac aflat pe proprietatea sa din localitatea Ciumani. Din cauza faptului că ursul refuza să coboare din copac, s-a luat decizia ca echipa de intervenţie şi cu familia femeii să părăsească casa aflată la marginea pădurii, permiţându-i astfel ursului să coboare singur şi să se retragă în pădure. Primul şi singurul apel pe ziua de sâmbătă a fost făcut din municipiul Topliţa, fiind semnalat un urs pe o păşune, în acest caz nefiind nevoie de intervenţia echipei de intervenţie, ursul părăsind singur zona, a precizat Jandarmeria.

Cel mai mare număr de apeluri a fost înregistrat luni, 14 iunie: șase în doar 24 de ore. “Primul a fost făcut la ora 01:17, de către un bărbat, acesta anunţând prezenţa unei ursoaice cu trei pui în apropierea unui hotel din Băile Tuşnad. Echipajul de jandarmerie a îndepărtat animalele sălbatice înspre zona împădurită.

ADVERTISEMENT

La aproximativ două ore distanţă, o femeie anunţa prezenţa unui urs în apropierea gării din Băile Tuşnad, în acest caz nefiind confirmată prezenţa animalului sălbatic de către echipajul de jandarmerie ajuns la faţa locului. Singurul apel din comuna Hodoşa a fost făcut la ora 13:54, de către un bărbat, acesta anunţând prezenţa unui urs lângă biserica din localitate. Ursul a fost alungat de către echipa de intervenţie în afara localităţii, înspre o zonă împădurită”, au precizat jandarmii.

Îngrijorător este faptul că urșii ajung chiar și în orașe, unde caută în tomberoane.  “Primul dintre acestea, la ora 20:40, a fost făcut de către un bărbat, acesta anunţând prezenţa unui urs în apropierea unui magazin. La nici 20 de minute, o femeie anunţa prezenţa unui urs la containerul de gunoi din faţa casei sale.

ADVERTISEMENT

În ambele cazuri a intervenit un echipaj de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, cei doi urşi fiind îndepărtaţi în afara zonelor locuite. Ultima intervenţie a fost necesară, ca urmare a unui apel făcut la ora 23:03, de către o femeie, care anunţa prezenţa unui urs pe prispa casei sale. Ursul a fost îndepărtat tot de către un echipaj de ordine publică, format din jandarm şi poliţist”, a mai adăugat Jandarmeria Harghita.

În cazurile prezentate, jandarmii intervin alături de primarul sau viceprimarul localității, un reprezentant al asociației de vânătoare și un medic veterinar.

În anul 2022 au fost înregistrate 113 apeluri la 112 care semnalau prezența urșilor în gospodăriile din Harghita.

ADVERTISEMENT