Constantin Bălăceanu-Stolnici a murit duminică, 20 august, la vârsta de 100 de ani. Membru de onoare al Academiei Române și posesorul a numeroase titluri, marele om de cultură s-a stins din viață la locuința sa din București.
Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut pe 6 iulie 1923 în București. A fost un om de știință român, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România.
Moartea academicianului a fost confirmată de Universitatea Ecologică din București. ”La 20 august a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).
Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie.
Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi.
Prin dispariția sa UEB, cei apropiați, precum și toți cei care l-au cunoscut suferă o grea și ireparabilă pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul UEB.
A mai ocupat funcția de Director de Onoare al Institutului de Antropologie “Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie.
A fost un descendent al Bălăcenilor. Vorbim de o veche familie boierească aparținând nobilimii pământene. În secolul al XVII-lea, aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German și i-a concesionat stema.
Bălăceanu-Stolnici a fost membru al Adunării Naţionale şi al Consiliului Naţional al Bisericii Ortodoxe Române şi preşedinte al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO). A ocupat și poziția de rector de onoare al Universităţii “Andrei Şaguna” din Constanţa.
Academicianul a primit mai multe distincții de-a lungul vieții. A fost decorat cu “Crucea Patriarhală”, laureat al “Marelui Premiu” al Societăţii Franceze de Sinteze Înalte, Meritul Maltez în grad de Ofiţer și Ordinul “Steaua României” în grad de Cavaler.
În 2017, şi-a lansat al treilea volum de proză memorialistică, intitulat “Amintiri… Vacanţele mele în vremurile bune de altădată”. În același an, pe 1 decembrie, a primit “Cheia Oraşului Bucureşti”, precum şi o diplomă de excelenţă din partea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.