News

Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcția de director al SRI. Iohannis l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României. Update

Directorul SRI, Eduard Hellvig, și-a prezentat demisia din funcție. Și-a explicat decizia prin a spune că toate obiectivele asumate au fost îndeplinite.
03.07.2023 | 13:02
Eduard Hellvig sia dat demisia din functia de director al SRI Iohannis la decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei Update
Eduard Hellvig demisionează din funcția de director SRI. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
03-07-2023
10:13

Klaus Iohannis l-a decorat pe Eduard Hellvig, după anunțul demisiei, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor

La scurt timp după ce Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din fruntea SRI, o primă reacție a venit și de la Palatul Cotroceni. Într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, se anunță că președintele Klaus Iohannis a luat act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații.

De asemenea, șeful statului a decis decorarea acestuia cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Comandor. Președintele laudă cei 8 ani de mandat ai lui Hellvig la SRI. Iohannis spune că sub conducerea lui, ”Serviciul Român de Informații a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție”.

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, și-a anunțat, luni, retragerea din funcție. Acesta a afirmat că și-a îndeplinit obiectivele pe care și le-a propus, de modernizare a instituției.

Eduard Hellvig demisionează din funcția de director SRI

Șeful SRI, Eduard Hellvig, a convocat o conferință de presă în cadrul căreia a făcut un anunț major. Pe lângă prezentarea raportului de activitate, el li-a anunțat plecarea sa din fruntea instituției.

ADVERTISEMENT

Acesta își încheie 8 ani de activitate în fruntea acestei instituții. Hellvig a fost numit în funcție pe data de 3 martie 2015, la propunerea președintelui Klaus Iohannis.

În apariția sa publică de luni, șeful SRI a declarat că nu mai există nicio rațiune să exercite această funcție ”de vreme ce mi-am atins obiectivele”. Acesta s-a lăudat cu rezultatele sale în fruntea instituției: ”Am reușit restructurarea SRI. Am promovat o nouă generație în funcția de conducere. Starea serviciului este semnificativ mai bună decât acum 9 ani”, a afirmat acesta.

ADVERTISEMENT

În conferința de presă de luni, Eduard Hellvig a mai punctat faptul că a vorbit cu șeful statului despre această decizie radicală. A mai precizat că este împăcat cu faptul că a făcut ”lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”.

”Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele. Este o cutumă greșită la noi ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas.

ADVERTISEMENT

E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”, a mai afirmat Eduard Hellvig.

Cine este Eduard Hellvig

Eduard Hellvig (48 de ani) este un personaj cu o lungă activitate în zona politică internă. În perioada 1998-2000 a fost, pe rând, consilier politic al fostului vice-președinte PNL Horia Rusu și al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum și consilier al candidatului la președinția României Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

Din 2004 intră, ca deputat de Bihor, în Parlamentul României. A fost secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și membru al Adunării Parlamentare a NATO.

Din 2006, Eduard Hellvig a fost ales să facă parte din primii europarlamentari ai României. A fost membru în Comisia de Comerț Internațional (INTA) și Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE).

În 2008 intră în PNL, iar în 2009 devine consilierul președintelui PNL Crin Antonescu. De la începutul anului 2011 și până la 11 martie 2014 a ocupat funcția de secretar general al Partidului Național Liberal.

În 2012 a făcut parte din Guvernul Victor Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. Apoi, la alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost ales deputat. Trei ani mai târziu a fost numit șeful SRI.

ADVERTISEMENT