News

Copiii cadrelor medicale ucise de Covid, umiliţi de statul român. Așteaptă de 6 luni pensiile de urmaș

24.11.2020 | 07:00
Copiii cadrelor medicale ucise de Covid umiliti de statul roman Asteapta de 6 luni pensiile de urmas
Pensie urmaș cadre medicale decedate de COVID Foto: FANATIK
ADVERTISEMENT

Copiii cadrelor medicale ucise de COVID primesc pensie de urmaș pentru boală obișnuită, și nu pensia prevăzută în legea 56 din 15 mai 2020.

Motivul este lipsa normelor de aplicare, ce nu au fost întocmite nici până astăzi, la jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Guvernul se preocupă pentru “a găsi soluţii asupra solicitărilor formulate şi a apreciat efortul depus de întreg personalul medical în gestionarea crizei sanitare”, le-a transmis premierul Ludovic Orban reprezentanților cadrelor medicale la discuția din 12 noiembrie.

Cazul fiicei medicului Mioara Neagu, șefa UPU de la Spitalul Fetești, decedată urmare a infecție cu SARS-CoV-2

Petra-Andreea Neagu și-a pierdut mama în luna octombrie după ce medicul a contractat noul coronavirus la serviciu. Doctorul Mioara Neagu, medic de medicină de urgenţă şi coordonator Primiri Urgenţe la Spitalul Municipal “Anghel Saligny” din Feteşti, a murit de COVID, la Spitalul Colentina din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Fiica medicului, studentă la Facultatea de Farmacie din Constanța, a depus la Casa de Pensii dosarul pentru pensia de urmaș la care ar fi trebuit să aibă dreptul conform prevederilor legii 56 din 15 mai 2020, pensie egală cu 75% din salariul de bază al părintelui decedat.

Prin decizia instituției însă, pensia de urmaș de care ar urma să beneficieze fiica dr. Neagu este o sumă mult mai mică, cauza decesului trecută în decizie fiind “boală obișnuită”.

ADVERTISEMENT

“După cum bine știți, mama mea a decedat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. În urma acestui eveniment tragic, trebuie să beneficiez de o pensie de urmaș. Ceea ce nu pot să concep este faptul că în decizia primită astăzi, cauza decesului este ‘o boală obișnuită’ în opinia celor ce au emis-o. Mi se pare o umilință, și în același timp și o jignire adusă la adresa mea și a celor ce au iubit-o. Iubita mea mamă a luptat până în ultimul moment cu virusul ucigaș. Refuz să accept o asemenea greșeală, scrie fiica dr. Neagu într-o postare pe Facebook.

Mi s-a spus că “nu au normative la lege”

FANATIK a contactat-o pe fiica medicului Mioara Neagu pentru a afla dacă i s-a oferit o justificare pentru decizia primită de la Casa de Pensii și dacă va contesta decizia pe cale administrativă sau în instanță.

ADVERTISEMENT

“Este prima soluționare și poate fi contestată în 45 de zile. Am încercat (contestarea n.r.) pe cale administrativă și nu prea văd o rezolvare. Sunt foarte mulți copii, studenți, aflați în situația mea, există și o lege adoptată în acest an, legea 56 din 15 mai, însă niciunul din noi nu beneficiem de ea fiindcă ‘nu au normative la lege’ așa mi s-a transmis. Nu este normal ce se întâmplă, unii copii așteaptă această pensie din luna mai, și în loc să primească de exemplu 3.000-4.000 lei pensie, ei primesc 600-700″, ne-a precizat Andreea Neagu.

În ciuda experienței tragice, ea nu va renunța la o carieră în domeniul Sănătății, însă nu va profesa în România.

“Îmi face plăcere să ajut oamenii. Mama mea era o persoană care făcea orice pentru a-și salva pacienții, și de asemenea și mie acest lucru îmi oferă mulțumire sufletească. Din păcate, intenționez să activez în acest domeniu în altă țară, pentru că odată cu cele întâmplate am putut observa că sistemul nostru de sănătate nu face nimic să ajute oamenii sau cadrele medicale”, a concluzionat fiica dr. Neagu.

În lipsa normelor de aplicare pentru Legea 56/2020, pensia de urmaș se calculează în conformitate cu Legea 263/2010, legea privind sistemul de pensii publice.

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Ialomița spun că un impediment în calculul pensiei de urmaș în aceste cazuri îl constituie și lipsa actualizării programului informatic.

“Deocamdată nu este actualizat informatic și programul nostru, dar n-am uitat de doamna și ne întoarcem și îi acordăm drepturile cu aceeași dată. Legea asta 56 pe 2020 pentru acordarea unor drepturi urmașilor cadrelor medicale care au murit de COVID a suferit niște amendamente și trebuie să fie lămurite astea în Parlament și după aceea să primim și noi aplicație prin care să le punem în aplicare”, a declarat pentru Știrile Pro TV, Daniel Ioan Voicu, director executiv al Casei Județene de Pensii Ialomița.

Instituția a mai precizat că urmașii doctoriței vor primi retroactiv drepturile financiare după ce se va rezolva problema de software.

700 lei în loc de 3.700 lei pentru fiul asistentei Lenuța Buta din Botoșani

Un caz similar, despre care s-a scris în presă este cel al fiului Lenuței Buta, asistenta medicală de 46 de ani din Botoșani care a decedat în mai din cauza COVID-19.

Pensia de urmaș pentru Rareș, student în anul I la o facultate din Iași, a fost stabilită la 700 lei/lună, în loc de 3.700 de lei/lună, așa cum ar fi rezultat din aplicarea prevederilor legale.

“La fel ca în cazul tuturor celor 34 de salariați din sănătate (până în 8 octombrie 2020 n.r.) decedați până acum, copilul rămas în urma ei are dreptul la ‘pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului’ (art. 4, alin. 1, lit. b din legea 56/2020). Doar că ‘cineva a uitat’ să elaboreze normele de aplicare ale acestei legi. Din cauza acestei ‘omisiuni’ urmașii colegelor și colegilor decedați la datorie sunt lipsiți de un drept legal”, semnalau la începutul lunii trecute reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară.

Drepturile prevăzute de Legea 56/2020 pentru urmașii cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19

Potrivit articolului 4 din actul normativ citat:

(1) Urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de următoarele drepturi:

a) dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;

b) pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului;

c) dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea;

d) scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate

(2) Soția/Soțul supraviețuitoare/supraviețuitor beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) dacă nu se recăsătorește.

Elaborarea de urgență a normelor de aplicare ale Legii 56/2020, pe lista revendicărilor sindicatelor din Sănătate

Sindicatele din Sănătate au declanșat pe 7 octombrie o serie de acțiuni de protest ca urmare a nesoluționării revendicărilor lor, în ciuda mai multor runde de discuții cu reprezentanții Guvernului.

Cea mai recentă acțiune a avut loc pe 19 noiembrie, când Federația Solidaritatea Sanitară a protestat în Piața Victoriei, iar Federația Sanitas a organizat o acțiune la Palatul Parlamentului.

Respectarea dreptului la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați în lupta cu pandemia este pe lista de revendicări alături de creşterea măsurilor de siguranţă pentru personalul sanitar şi respectarea prevederilor legale privind salarizarea angajaţilor din sistemul medical.

Cu o săptămână înainte, premierul Ludovic Orban a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară. „Premierul Ludovic Orban a primit astăzi o delegaţie din partea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” pentru a-i fi transmise revendicările lucrătorilor din sănătate care au făcut obiectul manifestaţiei de joi. Premierul a transmis preocuparea Guvernului de a găsi soluţii asupra solicitărilor formulate şi a apreciat efortul depus de întreg personalul medical în gestionarea crizei sanitare”, preciza o informare de presă transmisă de Palatul Victoria în urma acelei întâlniri.

ADVERTISEMENT