News

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu a fost achitat. Va reveni la DIICOT după 10 ani

Dosarul ”Berbeceanu” a ajuns la final după 10 ani de judecată, astfel că Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea tuturor inculpaților.
23.04.2024 | 11:51
Procurorul care la anchetat pe Traian Berbeceanu a fost achitat Va reveni la DIICOT dupa 10 ani
Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu a fost achitat. Va reveni la DIICOT după 10 ani
ADVERTISEMENT

La prima instanță, fostul șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, primise 7 ani de închisoare, ofițerul Alin Muntean 4 ani, iar fostul procuror Nicolaie Cean primise 2 ani de închisoare. Acum, în faza de apel, toți cei trei au fost achitați, pe temeiul juridic că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu a fost achitat

Conform Libertatea, hotărârea a fost luată cu majoritate de completul de cinci judecători. Astfel, cunoscutul procuror Ioan Mureșan, suspendat din funcție și trimis în judecată în 2014, poate să se întoarcă în cadrul DIICOT Alba Iulia. Mai mult, acesta va primi salariile restante de 1 milion de euro.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate cei trei au scăpat de toate daunele materiale și morale pe care ar fi trebuit să i le plătească lui Traian Berbeceanu, în valoare de 97.632 de lei și 100.000 de euro. Un alt condamnat, un om de afaceri care primise 3 ani și 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală a scăpat ca urmare a prescrierii faptei.

În cazul lui Traian Berbeceanu, pensionat în 2018, ÎCCJ a decis să schimbe temeiul achitării din ”fapta nu există” în ”nu există probe că a săvârșit infracțiunea”, referitor la acuzația de sprijinire a unui grup infracțional organizat. Ioan Mureșan fusese acuzat de abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Nicolaie Cean era acuzat de complicitate complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, în timp ce Alin Muntean era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Traian Berbeceanu a fost numit polițistul anului în România în 2007

Cei trei erau acuzați, de fapt, că ar fi fabricat probe împotriva comisarului-șef Traian Berbeceanu pentru ca acesta să poată fi cercetat penal, reținut și arestat preventiv. Scopul final era ca acesta să fie înlocuit de la conducerea BCCO Alba Iulia. Anchetatorii au susținut că inculpații au desfășurat ”activităţi infracţionale extrem de elaborate” pentru a-l băga după gratii pe Berbeceanu.

ADVERTISEMENT

În urma acestor probe false, Traian Berbeceanu era arestat preventiv și trimis în judecată, însă DNA a stabilit că documentele erau false. Cazul a fost extrem de complex și a implicat declarații obținute prin amenințare, promisiuni sau favoruri, mărturii mincinoase din partea unor rivali ai lui Berbeceanu sau declarații care denaturau adevărul. Pe scurt, Berbeceanu era acuzat că a primit mită pentru a favoriza un grup infracțional organizat.

Arestarea lui Berbeceanu în 2013 nu a rămas fără ecou în România, astfel că în țară au avut loc mitinguri de protest pentru susținerea acestuia. Traian Berbeceanu era desemnat în 2007 polițistul anului în România pentru că a destructurat alături de colegii din BCCO Alba Iulia mai multe grupuri de criminalitate organizată.

ADVERTISEMENT

Poreclit ”Cattani de România” pentru modul în care instrumenta dosare cu zeci de inculpați, Traian Berbeceanu s-a înscris în 2020 în PNL și a fost desemnat chiar prefect al Capitalei. Schimbat din funcție în 2021, Traian Berbeceanu a devenit city-manager al municipiului Deva, îmbrățișând așadar cariera politică.

ADVERTISEMENT