News

Un copil de 13 ani a fost vândut drept sclav în Covasna. Ce pedeapsă a primit tatăl său

Un copil de 13 ani a fost vândut drept sclav în Covasna, chiar de către tatăl său, iar acum bărbatul a ajuns după gratii.
05.07.2023 | 21:05
Un copil de 13 ani a fost vandut drept sclav in Covasna Ce pedeapsa a primit tatal sau
Un copil de 13 ani, vândut în sclavie. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Băiatul de 13 ani nu știe să scrie sau să citească, astfel că tatăl său l-a vândut pentru a-l obliga să efectueze munci grele la o fermă de animale din județul Covasna. Individul a primit bani în schimb pentru a-și vinde copilul, iar acum e cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și relele tratamente aplicate minorului.

Un copil de 13 ani a fost vândut drept sclav în Covasna

”La data de 01.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna au dispus reținerea a doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și relele tratamente aplicate minorului”, a transmis DIICOT, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au transmis că în octombrie 2022, în urma unei înțelegeri prealabile, inculpatul a transportat copilul de 13 ani, fiul său, la o fermă situată pe raza județului Covasna. Aici, bărbatul și-a vândut copilul pentru o sumă de bani la fermă. Al doilea inculpat, cel care a plătit banii, a fost la rândul său arestat.

”Persoana vătămată minoră a fost exploatată prin obligarea la executarea unor munci grele, cazată în condiții insalubre lipsită de orice activități adecvate vârstei. De asemenea, ca urmare a lipsei de îngrijire și educație elementară, persoana vătămată minoră nu a acumulat cunoștințe de bază specifice vârstei, nefiind în măsură să scrie sau să citească și nici să recunoască noțiuni sociale, precum conceptul de bani”, au transmis autoritățile printr-un comunicat de presă, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Băiatul a fost dus acum într-un centru de minori prin plasament, în regim de urgență, unde va primi îngrijiri medicale. ”În urma percheziției domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. La data de 02.07.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a unui inculpat și măsura controlului judiciar față de cel de al doilea.

Curtea de Apel Brașov a admis contestația formulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna și a dispus arestarea preventivă și a celui de-al doilea inculpat”, a transmis DIICOT. Un caz la fel de grav era identificat în Prahova în urmă cu mai multe luni.

ADVERTISEMENT

Victima în acest caz era un bărbat cu retard. ”În cauză, s-a reţinut că, în ultimii cinci ani, persoanele bănuite ar fi recrutat, adăpostit şi primit, în scopul exploatării prin muncă, persoana vătămată, profitând de imposibilitatea acesteia de a-şi exprima voinţa, precum şi de starea vădită de vulnerabilitate”, a transmis IPJ Prahova.

”În urma audierilor şi a probatoriului administrat, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de una dintre persoanele bănuite şi, ulterior, măsura controlului judiciar faţă de aceasta. Persoana vătămată a fost plasată într-un centru social. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, a mai transmis IPJ Prahova.

ADVERTISEMENT

Astfel de cazuri au fost identificate și în Buzău, acolo unde mai mulți minori au fost folosiți drept sclavi. ”Din cercetări a reieşit că, în cursul aceleiaşi zile, cei doi bărbaţi ar fi pus minorii în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra, folosind împotriva acestora acte de violenţă, totodată supunându-i la prestarea de munci agricole împotriva voinţei lor”, transmiteau autoritățile din Buzău.

ADVERTISEMENT