Sport

Coreea de Sud – Italia, cel mai controversat meci din istoria Campionatelor Mondiale! Byron Moreno i-a împins pe asiatici spre sferturi şi a ajuns la închisoare. Video

Coreea de Sud - Italia 2-1 este considerat cel mai controversat meci din istoria Campionatelor Mondiale. În urmă cu 20 de ani, Byron Moreno a distrus jocul de la CM 2002.
22.10.2022 | 00:42
Coreea de Sud  Italia cel mai controversat meci din istoria Campionatelor Mondiale Byron Moreno ia impins pe asiatici spre sferturi si a ajuns la inchisoare Video
Byron Moreno a arbitrat cel mai controversat meci din istoria Campionatelor Mondiale
ADVERTISEMENT

Istoria Campioantelor Mondiale a oferit multe momente controversate, însă nimic nu se poate compara cu arbitrajul din meciul Coreea de Sud – Italia 2-1. În urmă cu 20 de ani, la CM 2002, Byron Moreno a făcut tot posibilul pentru ca una dintre gazdele turneului final să urce în sferturile de finală.

Momentele controversate din Coreea de Sud – Italia 2-1. Cum a intrat Byron Moreno în istoria neagră a Campionatelor Mondiale

Byron Moreno, un obscur arbitru din Ecuador, a devenit vedetă peste noapte după Coreea de Sud – Italia 2-1, în optimile de finală ale Campionatului Mondial din 2002. Arbitru FIFA din 1996, ecuadorianul a debutat la turneul final de acum 20 de ani cu delegarea la SUA – Portugalia 3-2, ca mai apoi să primească meciul care l-a făcut celebru în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Încă din startul meciului, în minutul 5, Byron Moreno a ieşit în evidenţă şi le-a acordat gazdelor, cu uşurinţă, o lovitură de la 11 metri, după un duel între Christian Panucci şi Seol Ki-Hyeon. Gianluigi Buffon a parat execuţia lui Ahn Jung-Hwan, iar Christian Vieri a deschis scorul în minutul 19.

După pauză, jocul a început să fie fizic, iar Gianluca Zambrotta şi Kim Nam-Il au ieşit accidentaţi. Cu un minut înainte de final, Seol Ki-Hyeon a marcat golul egalării şi a trimis partida în prelungiri, unde Byron Moreno a devenit actorul principal.

ADVERTISEMENT

În minutul 103, Francesco Totti a primit al doilea galben şi a fost eliminat pentru o presupusă simulare, la o fază în care Byron Moreno era la peste 35 de metri depărtare. Apoi, golul lui Damiano Tommasi a fost anulat pentru un ofsaid pe care doar tuşierul l-a văzut. Italienii au primit lovitura finală în minutul 117, când Ahn Jung-Hwan l-a învins pe Gianluigi Buffon şi Coreea de Sud s-a calificat în sferturile de finală cu ajutorul golului de aur, dar şi împinsă de la spate de Byron Moreno.

Explicaţiile lui Byron Moreno, la 20 de ani de la Coreea de Sud – Italia 2-1: “Sunt om, am calculat greşit”

Presa din Italia l-a făcut praf după meci, iar pe prima pagină a unui ziar din Peninsulă a apărut şi o poreclă pentru Byron Moreno, care era denumit “bovină nedumerită”. După 20 de ani de la partida jucată la Daejeon, ecuadorianul a oferit un interviu pentru Gazzetta dello Sport.

ADVERTISEMENT

“După atâta timp, încă primesc injurii pe reţelele de socializare din partea fanilor italieni, dar eu ştiu că am conştiinţa curată. De exemplu eliminarea lui Totti. A fost cel mai criticat moment, dar dacă vă uitaţi la imaginile video, jucătorul din Coreea de Sud ajunge primul la minge.

Italianul se împiedică şi cade, încercând să simuleze. Din acest motiv i-am acordat cartonaşul galben. Totti nici nu a protestat, Christian Vieri şi Angelo Di Livio erau cei care se plângeau. Când un jucător greşeşte şi nu protestează, atunci înseamnă că ştie că a făcut ceva greşit.

ADVERTISEMENT

În minutul 72, Sun-Hon Hwang l-a accidentat pe Gianluca Zambrotta, este singura fază la care m-am tot gândit de-a lungul anilor. Trebuia să elimin jucătorul coreean. Sunt om, am calculat greşit intensitatea faultului. Niciodată nu am vrut să ajut pe cineva sau să arbitrez împotriva altcuiva”, a spus Byron Moreno.

Obligat să se retragă la un an după CM 2022. Byron Moreno a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare

În septembrie 2002, Byron Moreno candida pentru un loc în Consiliul Local din Quito şi a fost suspendat 20 meciuri. La un meci între L.D.U. Quito şi SC Barcelona, arbitrul a prelungit partida fără niciun motiv pentru 13 minute, timp în care echipa din Quito a obţinut victoria.

Byron Moreno a revenit pe teren în mai 2003, iar după trei meciuri a primit o nouă suspendare pentru că a eliminat trei jucători ai lui S.D. Quito în meciul cu C.D. Cuenca. La scurt timp după această suspendare, ecuadorianul s-a retras din arbitraj, dar a revenit în atenţia publică şapte ani mai târziu.

Pe 21 septembrie 2010, Byron Moreno a fost arestat pe Aeroportul “John F. Kennedy” din New York. Fostul arbitru fusese prins în timp ce încerca să introducă, ilegal, şase kilograme de heroină. La începutul anului următor, Moreno a pledat vinovat şi era pasibil de o condamnare la 10 ani de închisoare. Pe 23 septembrie 2011, ecuadorianul a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare. A fost eliberat după 26 de luni şi s-a reîntors în Ecuador, unde a devenit analist TV.

ADVERTISEMENT
Tags: