News

Cine a fost Corneliu Olar, deputatul care a intrat cu maceta în Parlament. Poreclele care i s-au adus de-a lungul vremii

Deputatul Corneliu Olar (PNL) a murit la numai 62 de ani lăsând în urma sa o imagine controversată. Admiratorii l-au numit „deputatul moților”, iar criticii i-a dat porecla de „drujba Apusenilor”.
15.02.2022 | 13:03
Cine a fost Corneliu Olar deputatul care a intrat cu maceta in Parlament Poreclele care i sau adus dea lungul vremii
Corneliu Olar a fost de trei ori deputat și de patru ori primar al comunei Horea/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Corneliu Olar a avut o imagine de politician extravagant, atât prin declarații, cât și prin acțiunile sale care nu  o dată au făcut vâlvă. Unii l-au lăudat pentru legea privind sprijinirea comunităților izolate din Apuseni, în timp ce alții au evocat problemele sale de integritate și implicarea sa în defrișările din zonă.

În ultimii ani ai vieții, s-a luptat cu cancerul, boală care i-a redus apreciabil ieșirile în public, iar la un moment dat părea că va ieși învingător din această înfruntare.

ADVERTISEMENT

Ca deputat va rămâne în amintirea colegilor săi drept acela care a reușit să intre cu o macetă în Parlament pe sub nasul SPP-ului, iar ca primar pentru implicarea sa în acțiunile de căutare ale epavei avionului prăbușit în Apuseni în ianuarie 2014.

Admiratorul necondiționat al lui Bill Clinton

Olar a fost de meserie pădurar și s-a implicat în politica locală din județul Alba de la începutul anilor 90, mai întâi ca independent. A devenit primar al comunei Horea în 1996, funcție pe care a ocupat-o până în 2008, obținând în mod detașat noi victorii la alegerile locale. În 2008 a obținut primul mandat de deputat. A devenit membru al PD în 2003, acesta fiind singurul partid în care a activat până la fuziunea cu PNL.

ADVERTISEMENT

I s-a dus buhul ca personaj pitoresc încă de când era primar pentru admirația sa necondiționată față de președintele american Bill Clinton, admirație care chiar a fost sporită de scandalul Monica Lewinsky. „America n-o avut un președinte mai bun, cât îi ea de mare. Și nici nu va avea vreodată (…) Un om vrednic trebuie să iubească femeile. No, da’ să nu depășească măsura”, spunea în 2004 Corneliu Olar, citat de Jurnalul Național.

Corneliu Olar a mers atât de departe cu admirația încât atunci când s-a ridicat un nou sediu pentru primărie și-a construit biroul ca o replică a celebrului Birou Oval. Primăria a denumit-o drept „Casa Albă” din Horea, iar această extravaganță i-a atras o primă poreclă, cea de „Clinton din Apuseni”.

ADVERTISEMENT

Mașina lăsată în mijlocul drumului

A doua a fost cea de „Drujba Apusenilor” din cauza legăturilor sale cu industria exploatării lemnului din zonă. Numele său a fost pomenit într-un raport al Greenpeace cu referire la implicarea sa în defrișările din Apuseni, acuzații similare apărând și în presă, potrivit site-ului justitiecurata.ro. S-au ridicat semne de întrebare și asupra corectitudinii unor retrocedări dispuse de către primarul din Horea.

După ce a ajuns deputat, Corneliu Olar i-a scandalizat pe alegătorii din Alba în 2010 când a venit la Alba-Iulia la un eveniment în cetatea Alba Carolina. Deputatul și-a lăsat mașina de la Parlament cu cheile în contact și a invitat trecătorii să i-o parcheze spunând că oricum e plătită din banii lor. Inițial, martorii la acest episod au crezut că este doar o glumă proastă, însă Olar chiar a lăsat mașina în mijlocul drumului și și-a văzut de treabă.

ADVERTISEMENT

Trufia arătată atunci nu l-a împiedicat ca, doi ani mai târziu, să-i reproșeze Elenei Udrea opulența afișată, într-o vreme când aceasta avea PDL-ul la picioare, fie din frică, fie din adulație sinceră.

I-am spus şi Elenei Udrea, mă faci de mă opresc moaţele mele pe drum şi îmi cer câte o geantă, geantă ca la Udrea. Io am mai dus câte o gentulică aşa, mai ieftină, dar nu vor numai geantă de marcă, dar n-am atâţia bani încât să le dau genţi de marcă. A stricat piaţa”, spunea Olar în 2012.

Cozonacul tăiat cu maceta

Conștient că are șanse minime să fie reales ca deputat PDL în 2012, Olar și-a asigurat mai întâi mandatul de primar al comunei pe care condusese anterior. Ca primar al comunei Horea s-a implicat în mobilizarea localnicilor pentru operațiunile de căutare ale supraviețuitorilor accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014. Unii i-au reproșat atunci că și-a arogat merite care aparțineau de fapt altora, însă Olar a fost invitat, doi ani mai târziu, la botezul fiicei medicului Radu Zamfir, unul dintre supraviețuitori.

În 2015, Agenția Națională de Integritate a decis că Olar s-a făcut vinovat de conflict de interese administrativ în perioada în care a fost deputat întrucât și-a angajat fiica pe un post de referent la biroul său parlamentar.

În 2016, Corneliu Olar s-a reîntors în Camera Deputaților, iar doi ani mai târziu, în preajma Crăciunului, a venit la Parlament cu un cozonac imens cu care și-a servit colegii. Ca să taie cozonacul, a venit cu o macetă pe care a ascuns-o sub haină, fără ca angajații SPP să-l prindă.

Cîțu: „Corneliu Olar, deputatul moților”

Ulterior, a fost diagnosticat cu cancer și nu a mai participat la lucrările Camerei. A revenit totuși în octombrie 2019 pentru a participa la votul pe moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, moment în care a fost salutat călduros de colegii care nu-l mai văzuseră de ceva vreme. Era vizibil slăbit și purta o pălărie pentru ca să mascheze căderea părului provocată de citostatice.

O îmbunătățire temporară a stării de sănătate i-a permis să candideze din nou în 2020 și să obțină cel de-al treilea mandat de parlamentar. În februarie 2021, a fost singurul liberal care a votat pentru moțiunea simplă pe care PSD  o inițiase împotriva fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. După suspiciunile inițiale de trădare, Olar a spus că a votat „pentru” din greșeală.

Începând de anul trecut, sănătatea lui Corneliu Olar a început din nou să se înrăutățească, iar moartea sa afost anunțată marți dimineață de către președintele PNL Florin Cîțu.

Astăzi, a plecat dintre noi un om extraordinar, Corneliu Olar – Deputatul Moţilor.Corneliu Olar a muncit şi a luptat pentru oamenii din Ţara Moţilor şi a promovat neîncetat frumuseţea locului. Condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul lui Cîțu.

ADVERTISEMENT