Life

Coșmarul trăit de o familie care s-a mutat în Italia. Doar două luni au rezistat acolo și au plecat în Spania

O familie care a decis să se mute în Italia pentru a trăi o viață de vis a ajuns să trăiască un adevărat coșmar. Doar două luni au rezistat aceștia în Peninsulă.
15.01.2023 | 17:09
Cosmarul trait de o familie care sa mutat in Italia Doar doua luni au rezistat acolo si au plecat in Spania
Ce a pățit o familie care a decis să înceapă o nouă viață în Italia. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Italia este de departe una dintre țările perfecte pentru un city break. Peisajele, cultura, dar și atracțiile sunt impresionante.

Coșmarul trăit de o familie care s-a mutat în Italia

Tocmai din acest motiv, o familie din Finlanda a decis să își îndeplinească visul italian și să se mute acolo pentru a începe o viață nouă.

ADVERTISEMENT

Protagoniștii poveștii sunt Elin, în vârstă de 42 de ani şi Benny Mattsson, de 46 de ani, care nu au stat pe gânduri prea mult atunci când a venit vorba de mutare.

Cei doi s-au mutat în orașul sicilian Siracuza, însă după doar două luni petrecute acolo, au ajuns să se mute în Spania, sperând că acolo va fi mai bine.

ADVERTISEMENT

Cuplul, care are și patru copii, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani s-au confruntat cu un șoc cultural imens, lucru care i-a dezamăgit.

De aici, viața de vis din Italia s-a transformat, treptat, într-un coșmar. Cei doi soți erau nemulțumiți de sistemul de educație din Italia, mai exact de faptul că acesta nici că se ridica la standardele din Finlanda.

ADVERTISEMENT

Elin Mattsson, a publicat un articol într-un ziar local în care a criticat aspru modul de predare din Italia, dar și lipsa disciplinei.

Șocul trăit de cei doi soți finlandezi în Italia

Aceasta scrie că elevii urlau, băteau în mese, fluierau în clase și că nu practicau niciun sport, spre deosebire de Finlanda. Mai mult de atât, nici dascălii nu au scăpat de criticile femeii.

ADVERTISEMENT

Elin povestește în articol că mulți profesori nu știau limba engleză și că nu aveau deloc respect pentru elevi, ba chiar ar fi fost și agresivi. Despre grădiniță, finlandeza spune că aici nu erau prea multe jucării, așa cum cei mici erau obișnuiți.

Toate aceste lucruri au fost suficiente pentru ca cei doi soți să devină îngrijorați în legătură cu viitorul copiilor. Deși peisajele, istoria, dar și locurile din Sicilia i-au atras pe cei doi, în final, cuplul a decis să plece fără a mai se uita în urmă.

“Ne-am mutat în Sicilia la începutul lunii septembrie, ca să lăsăm în urmă frigul şi întunericul iernilor din Finlanda”, a mărturisit Elin Mattsson.

Povestea femeii a ajuns și la Ministerul Educației din Italia

Și nu doar sistemul de educație a șocat-o pe femeie. Aceasta s-a arătat revoltată și de traficul haotic, dar și de zgomot, atitudinea localnicilor, dar și de lipsa de grijă pentru mediu, lucruri care în Finlanda nu existau.

“În ţara noastră nu există aşa ceva. În Finlanda, copiii merg singuri la şcoală, pe jos sau cu bicicleta. Mănâncă la şcoală, apoi revin acasă, tot singuri, la finalul zilei”, spune Elin Mattsson.

Articolul revoltător publicat de femeie a făcut înconjurul Italiei și a declanșat o adevărată dezbatere. Inclusiv Ministerul Educației din Finlanda a citit povestea acesteia, care nu este singulară.

Nu puțini sunt cei care au ales să se mute în Italia de-a lungul timpului, însă din păcate nu au putut să se acomodeze din mai multe puncte de vedere.

Au fost însă și cazuri mai pozitive, în care oamenii au reușit să își deschidă afaceri de succes și să rămână acolo. 

ADVERTISEMENT