Fotbal intern

Cosmin Contra, de la entuziasm la resemnare în România-Muntenegru! Cum a trăit meciul

08.09.2018 | 00:45
Cosmin Contra de la entuziasm la resemnare in RomaniaMuntenegru Cum a trait meciul

România-Muntenegru a fost începutul unei noi campanii de meciuri oficiale pentru tricolori, de această dată în nou-înființata Ligă a Națiunilor. Era un entuziasm legat de această partidă, un nou început în care nu concepeam să luăm trei puncte, mai ales că adversarii au venit fără vedeta Jovetic. Ce mai, aveam trei puncte asigurate încă dinainte de a păși pe gazonul din Ploiești și gândul ne zbura deja la cum vom gestiona meciul din Serbia cu trei puncte în buzunar.

Dar tribunele goale de pe Stadionul “Ilie Oană” s-au potrivit perfect registrului în care s-a jucat meciul. O confruntare în care Cosmin Contra a fost unul dintre cei mai vii tricolori. Deși mulți dintre ei ne promiteau un nou început, o nouă atitutine și mai mult entuziasm, blazarea a fost cuvântul de ordine printre ai noștri. Selecționerul a privit încrezător acest meci, mai ales că muntenegrenii au venit cu o formulă mai slabă în acest an față de campania precedentă în care ne-au luat 4 puncte din 6 posibile. Voiam revanșa, dar…n-am putut-o obține.

Cosmin Contra, în momentul imnului
Cosmin Contra,Ionel Tersinio Ganea si Adrian Mihalcea pe banca Romaniei in meciul de fotbal dintre Romania si Muntenegru, din cadrul Ligii Natiunilor, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, vineri 7 septembrie 2018.

Cum a trăit Cosmin Contra meciul România-Muntenegru: “Hai, piticule, ia-l la mână!”

S-a încheiat 0-0 la capătul unui meci în care am ratat câteva ocazii, nu prea multe, dar în care evoluția tricolorilor a lăsat mult de dorit. Selecționerul Contra nu a stat un minut pe bancă și cred că nu am fi răutăcioși dacă am spune că a alergat mai mult decât unii jucători. Dar ceea ce s-a observat la Contra a fost entuziasmul din start care a murit încet și proporțional cu trecerea timpului.

Începutul de meci l-a surprins pe Contra la marginea terenului cerându-le jucătorilor să joace repede din pase, începând de la fundași: “Hai, Chiri, repede, repede, repede”. Mesajele sale au fost preponderent pozitive, mereu încurajându-i pe jucători. Selecționerul a digerat și gafa lui Săpunaru din minutul 7 care era să ne coste un penalty. A stat cu inima cât un purice în așteptarea deciziei, apoi a revenit la încurajări.

“Flancul oltean” format din Bancu și Mitriță nu a funcționat, dar selecționerul le-a transmis tot timpul celor doi “să îi ia la mână pe adversar”. Din păcate pentru noi, Mitriță și Bancu nu driblează decât la Craiova, în meciul de azi având puține reușite. A urmat apoi un scurt dialog cu arbitrul meciului căruia îi reproșa că fluieră prea ușor sugerându-i că nu se joacă baschet: “This is football”

Primele supărări ale lui Contra au apărut în finalul primei reprize când Vlad Chiricheș s-a autoaccidentat la genunchi, fază la care România era la un pas să încaseze un gol, în condițiile în care adversarul a scăpat singur spre poartă. Atunci au apărut primele înjurături ale selecționerului, supărat, probabil, de situația creată. Una dintre rarele ocazii ale României a fost șutul lui Mitriță, care a trecut peste poartă. A fost momentul în care Cosmin Contra a aruncat sticla de apă din mână pe care o are asupra lui pe tot parcursul meciului.

Contra, stors de puteri în final de meci

De la pauză, echipa a revenit cu un tonus bun, ratând o ocazie mare prin Keșeru. Însă jocul României s-a stins și odată cu el și entuziasmul lui Contra. Din ce în ce mai puțin vocal, chiar dacă stătea în picioare era mai puțin alert, cumva în ton cu jocul echipei naționale.

Era clar că jocul nu era cel pe care și-l imaginase și evoluția jucătorilor, mai ștearsă decât se aștepta. Nici măcar singura schimbare din rațiuni tactice, cea a lui Mitriță cu Budescu, nu a dat roade. Contra a fost forțat să facă două schimbări post pe post: Chiricheș-Bălașa, respectiv Pintilii-Anton, iar asta i-a restricționat mutările pe faza ofensivă. În final de meci, Contra părea stors de puteri, iar la ultima ocazie, cea a lui Anton a dat din mână a lehamite, fiind deja resemnat cu rezultatul de 0-0.

Vlad Chiricheș, în momentul schimbării
Vlad Chiriches paraseste terenul accidentat in meciul de fotbal dintre Romania si Muntenegru, din cadrul Ligii Natiunilor, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, vineri 7 septembrie 2018.

După meci, Contra a punctat foarte clar nemulțumirile și a declarat că vor fi câteva schimbări pe faza ofensivă, care să ne ofere șansa să marcăm: “Nu este debutul la care ne așteptăm. Am prevăzut ceea ce s-a întâmplat, în condițiile unui adversar foarte puternic, arțăgos și care a alergat mult. Am avut puțină inspirație în atac și ceea ce am lucrat la antrenamente s-a realizat doar în începutul reprizei secunde. Ne-am grăbit când am avut un om în plus. nu s-a jucat fotbal în ultimul sfert de oră. Posibil să mai apară schimbări pe fază ofensivă, poate avem nevoie de un aer proaspăt acolo”