News

Costurile imense ale alegerilor din acest an. Banii primiți de partide umflă considerabil nota de plată pentru alegători

Costurile alegerilor din 2024 au fost estimate de către ministrul de finanțe la 3,8 miliarde de lei, însă suma reprezintă doar o parte din fondurile publice care vor fi utilizate.
17.01.2024 | 08:33
Costurile imense ale alegerilor din acest an Banii primiti de partide umfla considerabil nota de plata pentru alegatori
Costurile alegerilor, subestimate de ministrul Marcel Boloș/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, estima costurile alegerilor din acest an la 3,8 miliarde de lei, ținând seama că 2024 este un an electoral în care se vor desfășura, în ordine, alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Numai că estimarea lui Boloș se referă doar la cheltuielile de organizare a celor patru tipuri de scrutin pe care le vor avea instituțiile statului, cu toate că suma provenită din bani publici va fi mult mai mare.

Costurile colaterale ale alegerilor

Precedentul an electoral în România a fost în anul 2020, când au avut loc doar două tipuri de scrutin – locale și parlamentare. Primul scrutin a costat 966.000.000 lei, iar alegerea parlamentarilor alte 640.000.000, adică un total de 1,606 miliarde. Aceste sume au fost direcționate prin Ministerul de Interne și administrațiile locale pentru cheltuieli legate strict de buna desfășurare a alegerilor, precum amenajarea secțiilor de votare, plata membrilor birourilor secțiilor, consumabile (buletine de vot, ștampile) ș.a.m.d.

ADVERTISEMENT

Cum în 2024 numărul alegerilor se dublează, estimarea lui Marcel Boloș, de 3,8 miliarde de lei, pare una realistă, dacă ținem seama și de inflația din ultimii patru ani. Numai că alegerile din 2020 nu au adus doar aceste costuri, după cum nici cele din 2024 nu se reduc la costurile de organizare.

În primul rând, legislația electorală permite ca partidelor politice să se li se restituie din buget, adică din bani publici, cheltuielile făcute în campaniile electorale, în anumite condiții, care vizează în principal depășirea unui prag de voturi obținute, în funcție de fiecare tip de scrutin. Decontarea se face pentru împrumuturile și veniturile proprii cheltuite de partide în campanie, donațiile nefiind decontate.

ADVERTISEMENT

Prin acest mecanism, din buget au fost drenate aproape 150 de milioane la alegerile locale din 2020, iar în cazul alegerilor parlamentare, decontările au depășit ușor 145 de milioane. Asta înseamnă că 294 de milioane de lei au fost utilizați pe lângă cheltuielile de organizare a scrutinului propriu-zis.

De asemenea, pentru costurile finale trebuie incluse și subvențiile de care au beneficiat partidele în urmă cu patru ani, acestea ridicându-se la 252.576.000 lei. Astfel că, în total, costul alegerilor din 2020 a fost de peste 2,15 miliarde.

ADVERTISEMENT

Un miliard sifonat de partide

Dacă aplicăm același model alegerilor din 2024, putem estima un cost minim al acestui an electoral. Celor 3,8 miliarde de lei necesare pentru organizare, estimate de către Marcel Boloș, adăugăm subvențiile de care vor beneficia partidele în acest an care au fost majorate spectaculos de către Parlament.

Astfel, 314.000.000 lei vor fi luați din buzunarul contribuabililor și dați partidelor pentru ca politicienii să prostească alegătorii chiar pe banii lor. Este cel mai mare nivel al subvenției anuale, recordul anterior fiind de 258 de milioane.

ADVERTISEMENT

La această sumă se adaugă decontările cheltuielilor din campanie. Dacă în 2020 au fost pentru două scrutine, se poate presupune că pentru cele patru din 2024 suma se va dubla, apropiindu-se de 600 de milioane lei. Asta pornind de la presupoziția că partidele nu vor avea campanii de amplitudine mai mare decât cele de acum patru ani, ba chiar că nu-și vor ajusta cheltuielile în funcție de inflație. Adunând cheltuielile de organizare a alegerilor estimate de Boloș cu subvenția alocată deja prin bugetul de stat și estimarea privind cheltuielile de campanie rezultă că suma finală va fi în jur de 4,7 – 4,8 miliarde.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună...
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună de la transferul la Tottenham
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru...
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru „plăceri sexuale”. Acum lucrează în România
Reacția lui Ilie Dumitrescu atunci când a văzut o poză recentă cu unica...
Reacția lui Ilie Dumitrescu atunci când a văzut o poză recentă cu unica lui fiică
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
LIDL retrage mai mulţi biscuiţi care pot conţine metal. Au fost vânduţi în...
LIDL retrage mai mulţi biscuiţi care pot conţine metal. Au fost vânduţi în magazinele din toată ţara
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple....
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple. Ce ar trebui să faceți dacă se udă telefonul, de fapt?
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
Despărțirea momentului în showbizz. Unul dintre cele mai frumoase cupluri s-a destrămat
Despărțirea momentului în showbizz. Unul dintre cele mai frumoase cupluri s-a destrămat
A murit! Marele fotbalist, doborât de o boală grea
A murit! Marele fotbalist, doborât de o boală grea
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât...
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât să stau să sufăr? Trebuia să-mi văd de viață”
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta