News

Cristian a băgat toți banii munciți în Anglia în afacere. A vândut deja recolta în întregime cu 30 lei/kg

Cristian a schimbat pepenii de Dăbuleni cu o altă afacere. A investit toți banii pe care i-a câștigat în Anglia și deja a vântut toată recolta cu 30 lei/kg
07.04.2024 | 22:43
Cristian a bagat toti banii munciti in Anglia in afacere A vandut deja recolta in intregime cu 30 leikg
Fermierii din zona Dăbuleni au schimbat pepenii cu un nou produs, mai bănos și mai ușor de obținut, spun ei / Foto: captură Pro TV
ADVERTISEMENT

Cristian Teșilă a investit toți bani câștigați în Anglia la el acasă, lângă Dăbuleni, patria pepenilor românești. Dar nu din pepeni vrea să facă bani Cristian ci din altă recoltă, mai ușor de muncit și mai profitabilă: căpșunile.

Căpșunile înlocuiesc pepenii de Dăbuleni

Cristian Teșilă face parte din fermierii de lângă Dăbuleni care și-au reorientat producția. Dacă Dăbuleni era renumit pentru celebri pepeni, cei din zonă spun că este acum mai rentabil să cultive căpșuni.

ADVERTISEMENT

Deja fermieri din Călărași, Mârșani, Amărăștii de Jos și Dăbuleni cultivă căpșuni, în loc de pepeni. Spre exemplu, în localitatea Călărași căpșunile sunt cultivate pe o suprafață de 30 de hectare.

„La un hectar sunt de lubeniţe, minim 50-60 de tone, care trebuie să treacă de trei ori prin mâinile noastre, adică e foarte multă muncă fizică şi s-a reprofilat foarte multă lume la căpşuni. Şi aici e de muncă, dar nu atâta greutate”, a spus Cristian Teşilă, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Nisipul care le dă dulceață

Cristian a muncit în Anglia iar banii câștigați a socotit că trebuie investiți într-o producție mai bănoasă și mai ușor de obținut. Astfel că a pus și căpșuni, nu numai pepeni.

„E primul an în care am cultivat căpşuna şi avem aici zece ari de solar şi afară încă aproximativ vreo 70 de ani, dar alea mai durează ceva. Ăsta e un mare avantaj al zonei noastre, nisipul ăsta, pentru că le dă dulceaţă, asta ajută”, spune el.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, caracteristicile climatice ale zonei Olteniei, cu mult soare și soluri nisipoase, este un avantaj pentru fermierii care aleg să cultive căpșuni.

„Sunt soluri ușoare, permeabile și mai au încă o calitate deosebită. Aceea de a se încălzi foarte devreme primăvara și permit dezvoltarea și implicit timpurietatea. Dulceața fructelor este dată de strălucirea soarelui. Noi suntem într-o zonă de zi lungă și de aceea intervine culoarea intensă și gustul deosebit al fructelor”, a declarat pentru Pro TV cercetătoarea Aurelia Diaconu de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni.

ADVERTISEMENT

Adaptarea la schimbările climatice

Cristian Teșilă și-a vândut deja toată recolta, la un preț de 30 de lei kilogramul de căpșuni. Alți cultivatori spun că vor renunța la pepeni în favoarea căpșunilor, spun că nu au suficientă piață de desfacere iar pepenii le sunt cumpărați cu prea puțini bani.

Schimbările climatice afectează și solurile Olteniei, cu veri din ce în ce mai aride, din ce în ce mai secetoase, și cu extinderea fenomenului deșertificării. Zona Dăbuleni s-a confruntat în special cu aceste fenomene, astfel că specialiștii au căutat diverse metode pentru valorificarea acestor zone nisipoase.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Coșmarul de care scapă proprietarii de locuințe. Documentul care va fi eliminat
Coșmarul de care scapă proprietarii de locuințe. Documentul care va fi eliminat
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”