News

Valul de “mega-uragane”. Ce efect catastrofal ar putea aduce schimbările climatice

Schimbările climatice tot mai frecvente din ultimii ani ar putea fi la originea unor ”mega-uragane”, avertizează specialiștii.
08.02.2024 | 08:00
Valul de megauragane Ce efect catastrofal ar putea aduce schimbarile climatice
Omenirea riscă un val de “mega-uragane”, ca efect al schimbărilor climatice. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință lansează un avertisment extrem de îngrijorător și spun că, pe fondul schimbărilor climatice dramatice din ultimii ani, ne-am putea confrunta cu ”mega-uragane”.

Omenirea riscă un val de “mega-uragane”, ca efect al schimbărilor climatice

De la un an la altul, omenirea se confruntă cu tot mai multe fenomene meteorologice extreme. În orice moment, pe Glob avem zone unde se raportează furtuni violente, inundații devastatoare, secetă, alunecări de teren sau căderi masive de zăpadă.

ADVERTISEMENT

Viitorul nu este deloc unul care să aducă vești bune. Numai în prima lună din 2024, Europa a fost lovită de două furtuni distrugătoare. Isha, apoi Ingunn, au măturat în calea lor areal extinse din vestul, nordul și centrul Europei.

La final de ianuarie, ciclonul care a stat la originea furtunii Ingunn a adus în Norvegia cele mai intense vijelii din ultimele trei decenii. Vântul a bătut cu rafele de peste 200 km / h. Pe 31 ianuarie, în Insulele Feroe s-a înregistrat o viteză a vântului de 249 km/h. Vorbim de o forță mult mai puternică decât orice rafală văzută în timpul Marii Furtuni din Marea Britanie din 1987.

ADVERTISEMENT

Manifestările tot mai violente ale vremii i-au făcut pe oamenii de știință să vină cu prognoze alarmante. Ei spun că uraganele devin atât de puternice din cauza schimbărilor climatice, încât clasificarea acestora ar trebui extinsă pentru a include o furtună de ”categoria 6”. În prezent, există o scară de la 1 la 5.

Numai în ultimii 10 ani, cinci furtuni ar fi fost clasificate la această nouă categorie 6, au spus cercetătorii. În această categorie s-ar include toate furtunile cu viteze ale vântului de peste 300 – 310 km/h. Astfel de mega-uragane sunt din ce în ce mai probabile din cauza încălzirii globale, au descoperit studiile, din cauza încălzirii oceanelor și atmosferei.

ADVERTISEMENT

Un ”mega-uragan” de categorie 6 ar fi devastator

Michael Wehner, om de știință la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din SUA, a spus că ”192 mph (n.r. 308 km/h) este probabil mai rapid decât majoritatea Ferrari-urilor, este greu de imaginat”.

Cercetătorul a propus noua categorie 6 alături de un omolog de-al său, James Kossin de la Universitatea din Wisconsin-Madison. ”Să fii prins într-un asemenea uragan ar fi rău. Foarte rău”, a avertizat acesta.

ADVERTISEMENT

În trecut, furtunile de categoria 5 au provocat daune majore. Reamintim devastarea New Orleans-ului de către uraganul Katrina în 2005 și impactul devastator al uraganului Maria asupra statului Puerto Rico în 2017. Noile studii susțin că acum există o clasă de furtuni și mai extreme care necesită propria categorie.

Printre acestea se numără taifunul Haiyan, care a ucis peste 6.000 de oameni în Filipine în 2013, și uraganul Patricia, care a atins o viteză maximă de 215 mph (346 km/h) când s-a format lângă Mexic în 2015.

ADVERTISEMENT