News

Criză în sistemul de sănătate din România. Peste 70% dintre ambulanțe sunt mai vechi de 10 ani

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o nouă criză, în condițiile în care din 2.000 de mașini peste 70% ar trebui înlocuite de urgență.
23.09.2023 | 13:20
Criza in sistemul de sanatate din Romania Peste 70 dintre ambulante sunt mai vechi de 10 ani
Criză în sistemul de sănătate din România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii își mai pun speranțe în puține lucruri în această țară, însă atunci când sună la 112 și au nevoie de o ambulanță încă mai speră că aceasta va ajunge la timp. Fiind vorba de o chestiune de viață și de moarte de multe ori, așteptările oamenilor sunt îndreptățite, însă realitatea din teren e cumplită.

Criză în sistemul de sănătate din România

Astfel, Gheorghe Chiș, președintele Federației Sindicale “Ambulanța” din România a reamintit că parcul auto de care dispune sistemul conține aproximativ 2.000 de mașini, din care 70% sunt mai vechi de 10 ani, deci mai au puțin și nimeni nu se va mai putea baza pe ele atunci când e o urgență.

ADVERTISEMENT

“Se confirmă ceea ce eu am spus anul trecut când am ieșit public într-un miting de sensibilizare în București. Din păcate, de anul trecut din toamnă nu s-au întâmplat minuni. Ne găsim într-o situație critică. În acest moment noi lucrăm cu aproximativ 2.000 de mașini din care un procent de 70% sunt depăşite, sunt de peste 10 ani“, a declarat Gheorghe Chiș la Antena 3.

Ambulanțierii avertizează că se va ajunge în situația în care nu vor mai avea cum să intervină atunci când sunt urgențe, dacă parcul auto nu va fi reînnoit. Specialiștii spun că ar trebui achiziționate aproximativ 3.500 de ambulanțe noi în regim de urgență, însă momentan Guvernul nu pare interesat de acest aspect.

ADVERTISEMENT

”Dacă atunci am fost într-o situație critică…Problema nu e doar partea auto, e vorba și de aparatura medicală. O ambulanță nu poate să plece la un caz dacă aparatura medicală nu e corespunzătoare. Avem probleme! Cât despre reparația acestor aparaturi, am ajuns să plătim reparația mai mult decât valoarea inițială a aparaturii.

Vă dau exemplu un defibrilator. Nu ai cum să repari ceva să coste mai mult decât ar costa nou. Aparatele sunt vechi, generația 2007, prețurile au crescut, ne găsim într-o situație critică. Pe partea auto ce să mai discutăm, mașinile sunt în service, una intră una iese, nu mai avem timp să facem reparațiile curente, ceea ce duce la defecțiuni în timpul deplasărilor.

ADVERTISEMENT

Ați văzut un caz la Constanța, când a izbucnit incendiul la motor în curtea spitalului. E normal, mașina e veche, uzată, depășită. Din păcate doar acum s-a făcut un studiu de piață sub coordonarea DSU, dacă într-un an de zile s-a făcut un studiu de piață, mă întreb când se va efectua licitația și când vom avea prima ambulanță nouă”, a completat Gheorghe Chiș.

Incidentul la care face referire președintele sindicatului a avut loc la începutul lunii septembrie, în curtea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Constanța. Acolo, potrivit ISU Constanța, o ambulanță ce aparține SAJ Ialomița a luat foc din senin. Din fericire nu au existat victime, pentru că pacientul fusese deja predat spitalului.

ADVERTISEMENT

”La fața locului s-a intervenit cu două autospeciale de stingere, o Descarcerare, o autoscară și un echipaj de prim ajutor”, transmitea ISU Dobrogea. Așadar, dacă statul nu va face nimic în regim de urgență pentru a înlocui ambulanțele din România, astfel de situații vor fi la ordinea zilei, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: